سیستم رایج حمل و نقل بار بین المللی به معنای جابجایی و انتقال انواع کالا بین کشورهای مختلف است. هر چند این کار میتواند از مسیرهای مختلفی مانند مسیر ریلی، دریایی، زمینی و هوایی انجام شود، اما حمل دریایی مهمترین شیوه حمل بار بینالمللی است. بنا بر گزارشات سالانه سازمان تجارت جهانی، بیش از دو سوم حمل بار بینالمللی به وسیله کشتیهای باری انجام میشود. به طور معمول، حمل هوایی بار مخصوص بارهای ویژهای است که علاوه بر ارزش بالا، باید سریعتر به مقصد برسند. زیرا حمل بار هوایی محدودیتهای خاص خود را دارد و گرانتر از سایر شیوههای حمل بار است. برای بارهای حجیم بیشتر از روش حملونقل دریایی استفاده میشود.
در این مقاله از وبسایت bsl، قصد داریم راجه به جزئیات مختلف شیوههای مختلف حمل بار بینالمللی سخن بگوییم. خواهشمندیم در این مقاله همراه ما باشید:
نقش سرعت در حمل بار بینالمللی
زمان تحویل بار یکی از اصلیترین پارامترها برای انتخاب شیوه حمل بار در مسیرهای بینالمللی است. به بیان دیگر، بسته به نوع بار و مدت زمانی که مالک بار برای تحویل مشخص میکند، وسیله حمل بار تعیین میشود.
به عنوان مثال، زمان رسیدن بارهایی، مانند دارو، بسیار دارای اهمیت هستند. به همین دلیل لازم است چنین محمولههایی به صورت هوایی حمل شوند. اگر زمان رسیدن یک بار فورس ماژور نباشد، طبیعتا هزینه حملونقل پارامتر بعدی برای انتخاب شیوه ارسال است.
انواع شیوههای حملونقل بینالمللی
حملونقل زمینی
یکی از مطمئنترین و بهصرفهترین شیوههای حمل بار بینالمللی، مسیرهای زمینی هستند. مسیر زمینی، به دو شیوه جادهای و ریلی تقسیم میشود. حمل بار زمینی در مقایسه با حمل دریایی شیوهای سریعتر است. اما در عین حال، محدودیتهایی نیز دارد.
حمل بار جادهای
حمل بار بینالمللی با کامیون یا قطارهای باری، بین کشورهایی که از نظر جغرافیایی بسیار از هم دور هستند، به ندرت اتفاق میافتد. به عنوان مثال، یک بار تجاری برای انتقال زمینی از چین به کشور کویت، باید از چند کشور مختلف عبور کند. در حالی که حمل بار با کشتی از مسیر دریاهای آزاد بسیار راحتتر اتفاق میافتد.
حمل بار ریلی
حملونقل ریلی وابسته به خطوط آهن است و تنها در مسیرهایی قابلیت اجرا دارد که خطوط آهن وجود داشته باشد.
هر دو شیوهی حمل ریلی و حمل جادهای، در مسیرهایی که بُعد جغرافیایی کوتاهی با یکدیگر دارند و یا همجوار هستند صورت میگیرند. به عنوان مثال، نمیتوان باری را از قارهی آسیا به استرلیا یا آمریکا فرستاد. وجود فواصل زیاد در شیوهی بار جادهای، میتواند حمل بار را با مخاطراتی مواجه سازد.
مزایای حمل بار زمینی
- سرعت مقعول و مناسب
- هزینه حمل پایین
حملونقل دریایی
حملونقل دریایی به دلیل وجود آبهای آزاد، امکان جابجایی انواع مختلف بار را مهیا میسازد. هزینه مناسب، قدمت تاریخی، وجود زیرساختها و بسیاری دلایل دیگر باعث شده است که حمل دریایی بهترین شیوه حمل بار بینالمللی باشد.
همان طور که اشاره شد، بیش از 70 درصد حمل بار بینالمللی در دریاها رخ میدهد. البته طبیعتا بارهایی که عامل سرعت در آنها از اهمیت برخوردار است، باید از مسیرهای هوایی جابجا شوند.
حملونقل دریایی یا به صورت کانتینر و یا به صورت بالک (فله) انجام میشود. بارهای مانند برخی مصالح ساختمانی یا موادغذایی معمولا به صورت فله جابهجا میشوند. این شیوه هم در سرعت بارگیری موثر است و هم در هزینه نهایی حمل بار.
برای بارهایی که باید به صورت بستهبندی و در کانتینر منتقل شوند، انواع مختلفی از کانتینر وجود دارند که هر کدام بسته به نوع بار مزایای مختلفی دارند. به عنوان مثال، کانتینر یخچالدار، کانتینر رو باز، کانتینر مخصوص حمل حیوانات و …. همگی از انواع مختلف کانتینر هستند که در حمل دریایی مورد استفاده قرار میگیرند.
مزایای حمل دریایی
- مناسب برای بارهای عظیمالجثه و بزرگ
- هزینه مقرون به صرفه برای بارهایی در حجم و مقیاس وسیع
- مناسب برای انواع مختلف بار
انواع شیوه حمل بار دریایی
همان طور که گفتیم، حمل بار دریایی یا به صورت فله منتقل میشود، یا درون کانتینرهای مخصوص. به طور کلی، سه شیوه حمل بار بینالمللی از طریق دریا وجود دارد.
- حمل بار فله BULK
- حمل فول بار FLC ( وقتی بار به اندازه یک ظرفیت کانتینر کامل باشد، بار به صورت فول بار FLC حمل میشود.)
- حمل خردهبار LCL (در مواردی که بار مشتری به اندازه یک کانتینر دربست نباشد، به صورت خردهبار در کنار سایر بارهای مشابه، در درون یک کانتینر، قرار میگیرد و با کشتی جابهجا میشود.
حمل و نقل هوایی
در مقایسه با مسیرهای دریایی و جادهای، حملونقل هوایی شیوهای نسبتا جوانتر است. حمل بار بینالمللی از مسیر هوایی، سریعترین و گرانترین روش حملونقل است. این روش، برای بارهایی استفاده میشود که سرعت رسیدن بار به مقصد، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
مزایای حمل بار هوایی
- سرعت انتقال بالا
- ایمنی بالا
انواع حمل بار هوایی
- فریت Freight
- کارگو Cargo
حمل بار هوایی به دو صورت فریت Freightو کارگو Cargo انجام میشود. فریت بار مخصوص انتقال بار مسافری است. اضافه بار مسافران پروازهای خارجی در قالب فریت جابجا میشود. برای انتقال فریت بار، حتما نیاز است که صاحب بار دارای بلیط پرواز به مقصد مورد نظر باشد.
معمولا افرادی که به کشورهای خارجی مهاجرت میکنند، وسایل منزل خود را در قالب فریت بار به محل جدید زندگی خود منتقل میکنند. اما بارهای تجاری، حتما باید به شیوه کارگو نیز منتقل شوند. برای انتقال بار با روش کارگو، باید کارت بازرگانی وجود داشته باشد.
انواع شرکتهای حمل و نقل بینالمللی
به طور کلی، شرکتهایی که در سیستم حمل بار بینالمللی مشغول هستند، به شرکتهای فورواردر و کرییر تقسیم میشوند.
- شرکت حملونقل بینالمللی فورواردر Forwarder
- شرکت حملونقل بینالمللی کرییر carrier
تفاوت شرکت حمل بار کرییر و فوروار در چیست؟
در این جا سعی داریم به سادهترین بیان، شرکت کرییر و فورواردر را تعریف کنیم. شرکت کرییر اصطلاحا به معنای شرکت حمل بار است. این شرکتها صاحب وسایل حملونقل هستند و کار انتقال بار را انجام میدهند. شرکت کرییر را میتوان مانند شرکتهای باربری داخلی تصور کرد. شرکتهای کشتیرانی، هواپیمایی و شرکتهای ریلی، همگی از نوع کرییر هستند.
در مقابل، شرکت فورواردر مسئولیت دریافت بار از تولیدکننده و یا فروشنده را دارد. بنا به قراردادی که خریدار با شرکت فوروارد میبندد، فوروادر موظف است کالا را تحویل گرفته و به شرکت کرییر جهت حمل بار تحویل دهد.
ممکن است گاهی یک شرکت فورواردر خود مالک وسیله حمل نیز باشد و هر دو کار را انجام دهد. اما در بیشتر مواقع، کرییر و فورواردر از همدیگر جدا هستند.
ممکن است این پرسش برای شما پیش بیاید که چرا مالک بار مستقیما به کرییر مراجعه نمیکند؟ آیا انتقال بار مستقیما توسط کرییر، از نظر اقتصادی بهصرفهتر نیست؟
پاسخ به این پرسش باید به صورت مصداقی و در مورد یک محموله و بار خاص داده شود. اما به طور کلی، شرکتهای فورواردر معمولا حجم بار بالایی از مشتریان مختلف را ارسال میکنند. به همین دلیل، شرکت کرییر عموما قیمت حمل بار برای فورواردر را کمتر از مالک اصلی در نظر میگیرد.
به بیان دیگر، اگر شما مستقیما به کرییر مراجعه کنید احتمالا باید هزینه حمل بیشتری بپردازید.
تراتزیت بار چیست؟
وقتی صحبت از حمل بار بینالمللی پیش میآید، واژه ترانزیت بسیار شنیده میشود. بسیاری از افراد به اشتباه ترانزیت بار را به معنای صادرات یا واردات در نظر میگیرند. در حالی که ترانزیت بار را باید در کنار صادرات و واردات کالا قرار داد.
از لحاظ قانونی زمانی که بار از مبدأ الف حرکت میکند و با گذشتن از کشور ما، به کشور ب منتقل میشود، اصطلاحا در کشور ما ترانزیت میشود. در واقع ترانزیت، به معنای انتقال بار از یک کشور واسطه است.
برخلاف واردات و صادرات، در ترانزیت کالا، مبدا و مقصد بار کشور ما نیست. بلکه محموله تنها از کشور ما عبور میکند.
برای ترانزیت بار مالک یا حمل کننده بار باید نسبت به پرداخت حق ترانزیت اقدام کند. اما در عین حال، محموله مشمول قوانین ترخیص کالا در کشور نمیشود. در ترانزیت کالا، بار از یک گمرکی مجاز به صورت پلمپشده وارد کشور شده و از یک مرکز دیگر گمرک، مجددا به صورت پلمپشده خارج میشود.
پست بین المللی اکسپرس
در کنار چهار شیوهی مختلف حمل بار بینالمللی، که پیشتر اشاره شد، میتوان کالاهای کمحجم و سبک را به وسیلهی پست بینالمللی ارسال نمود. انواع نامهها، مکاتبات و حتی بسیاری از کالاهای کوچک، به راحتی از طریق پست هوایی و اکسپرس به کشور دیگر منتقل میشوند.
پست روشی بسیار مقرون به صرفه، سریع و ایمن برای ارسال مرسولات پستی بینالمللی است.
قابل به ذکر است در راستای سیاست خصوصیسازی، پست بینالمللی توسط شرکتهای حملونقل بینالمللی خصوصی مجاز صورت میگیرد.
سخن پایانی
حملونقل بینالمللی اگر چه آرایش جدید و مدرنی به خود گرفته، اما از دیرباز توسط بازرگانان و ملاحان صورت میگرفت. خصوصا حمل دریایی، روشی بسیار قدیمی برای جابجایی کالا بین کشورهای مختلف بوده است. امروزه هم حملونقل دریایی یکی از مهمترین ارکان حملونقل دریایی است و همانطور که اشاره شد، بیش از دو سوم، حمل بار از طریق دریاها منتقل میشوند.
ازین که تا پایان همراه این محتوا در bsl بودهاید از شما سپاسگزاریم. شرکت حملونقل بینالمللی ستاره آبی دریا bsl یکی از معتبرترین شرکتهای حملونقل در عرصهی بینالمللی مفتخر است بار و مرسولات شما را به هر نقطهای از دنیا که مورد نظرتان است، با بهترین کیفیت منتقل نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر و رفع هر گونه ابهام در زمینهی حملونقل با کارشناسان bsl تماس بگیرید.
ما آماده ایم محصولات شما را به هر نقطه ای از جهان ارسال کنیم!