راهنمای جامع پست بینالمللی؛ شکی نیست که تمدن ایرانی یکی از خاستگاههای اولیه سامانههای پستی در دنیا به حساب میآید. چاپارها، همان پستچیهای تندرویی بودند که با اسبان راهور، سراسر تمدن هخامنشی را در مینوردیدند. البته بر اساس مستندات و نشانههای تاریخی در تمدنهای پیشین نیز مانند هند، چین و رُم، انواعی از سیستمهای پستی وجود داشته است. اما همان طور که اشاره شد، در بین تمدنهای پیشین، به سامانترین سامانهی پستی، چاپارخانههای هخامنشی بوده اند. این ایستگاههای پست باستانی، در فاصله 4 فرسنگی از هم قرار داشتند و با اسبانی چابک در انتظار پیکهای پیغامبر بودند. اما پست به شکل مدرن امروزی، احتمالا از انگلستان آغاز به کار کرده است. این محتوا یک راهنمای جامع پست بینالمللی است و قرار است هر آن چه دربارهی پست خارج از کشور بدان نیاز دارید را در این محتوا با یکدیگر مرور کنیم. لطفا در ادامه، با bsl همراه باشید.
راهنمای جامع پست بینالمللی
تاریخچه پست مدرن
در سده پانزدهم میلادی در انگلستان عهد چارلز دوم، سیستم پست ملی انگلستان، GOP ، وظیفه انتقال نامهها را بر عهده داشته است. اما نقطه عطف پست مدرن مربوط است به سال 1820 میلادی در خیابان مارتینر شهر لندن. در این سال، ساختمان مرکزی پست ملی انگلستان افتتاح شد.
در ایران نیز، از دوره ناصری، یعنی دورهی پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار، پست بدل به یک وزراتخانه شد.
قطار پستی را باید اولین سیستم پستی سریع بدانیم که در سال 1830 در بریتانیا افتتاح شد. در این سال، برای اولین بار از ترن و حملونقل ریلی برای انتقال مرسولات پستی بین نقاط مختلف انگلیس و ایرلند استفاده شد.
بد نیست بدانید که اولین پست هوایی را هم آلمانها در 1912 راهاندازی کردند.
استفاده از تمبری به نام the Penny Black برای نخستین بار در جهان در سال 1840 میلادی، توسط پست ملی بریتانیا به کار گرفته شد. بعد از انگلیس، چاپ انواع تمبرهای پستی به سرعت در بین سایر کشورها مورد استقبال قرار گرفت.
ایران در دوره ناصرالدین شاه، در سال 1868 میلادی، صاحب اولین تمبر ملی شد. پیش از آن، گاهی از تمبرهای انگلیسی در سیستم پست ایران استفاده میشد.
راهنمای جامع پست بینالمللی
سیستم پست دنیا متشکل از مجموعه بزرگی از پستهای ملی کشورهای مختلف است که هر کدام، مستقل از یکدیگر عمل میکنند. سیستم پست بینالمللی از همکاری این زنجیره به هم پیوسته تشکیل شده است.
برای اولین بار در سال 1874، اتحادیه بینالمللی پست The Universal Postal Union (UPU)، با همکاری 192 کشور تشکیل داده شد. البته اسم اولیه General Postal Union یا GPU بود که در سال 1878 به UPU تغییر داده شد.
UPU مسئولیت تنظیم روابط بین پست کشورهای عضو و قوانین مشترک مورد نیاز را بر عهده دارد.
پست هوایی بینالمللی چیست؟
همان طور که اشاره شد، اولین بار آلمانها از هواپیما برای انتقال مرسولات پستی استفاده کردند. امروزه به دلیل مزایای بینظیر، پست هوایی مبدل به اولین گزینه سیستم پست بینالمللی شده است.
پست هوایی سریعترین شیوه ارسال بستههای پستی است. البته به لحاظ قیمت و هزینه، از سایر شیوههای ارسال گرانتر است.
به طور معمول بستههای پستی بین یک تا سه هفته از طریق حملونقل هوایی بینالمللی ارسال میشوند. البته پست هوایی محدودیتهایی نیز دارد که مطابق با قوانین و دستورالعملهای شرکتهای هواپیمایی است. معمولا بارهای پستی با وزن پایین و در مقیاس غیرتجاری، از طریق پست هوایی بینالمللی صورت جابجا میشوند.
مزایای پست هوایی بینالملل
امتیازات و مزایای پست هوایی را میتوان به طور خلاصه چنین نام برد:
- سرعت بالا جابجایی در مقایسه با سایر روشهای حملونقل بینالمللی
- انجام امور اداری و گمرکی توسط شرکت پست بینالمللی که باعث تسریع ارسال مرسولات پستی به مقصد میشود.
- بستهبندی حرفهای توسط پرسنل شرکت پست
- ضریب ایمنی بالا و بیمه مناسب
- تحویل درب منزل گیرنده و فرستنده در سیستم DOD
هزینه پست بینالمللی
یکی از مهمترین سوالات در مورد پست بینالمللی، هزینه ارسال بستههای پستی است. بسیاری از افراد مایلند بدانند هزینه ارسال یک بسته پستی به خارج از کشور یا برعکس، چگونه محاسبه میشود؟
عوامل مختلفی در هزینه نهایی ارسال یک بسته پستی موثر است. وزن و حجم بار، مقصد، نوع بار و نوع خدمات دریافتی و میزان پوشش بیمه، از مهمترین فاکتورهای هزینه پست بینالمللی است.
در ادامه به توضیح هر کدام ازین عوامل میپردازیم:
-
وزن مرسوله پستی
برای محاسبه تعرفه پرداختی، شرکتهای پستی یا از وزن جرمی یا از وزن حجمی مرسوله استفاده میکنند. وزن جرمی همان وزن معمول بار است که در ضریب تعرفه ضرب میشود. اما وزن حجمی از تقسیم حجم مرسوله بر عدد 5000 به دست میآید.
هرکدام از وزنهای جرمی یا حجمی که عدد بزرگتری باشد، ملاک محاسبه وزن مرسوله پستی خواهند بود.
-
خدمات پستی
طبیعتا هزینه ارسال بسته از طریق هوایی یا حمل زمینی، تعرفههای متفاوتی دارند. همین طور نوع دریافت و تحویل بسته پستی، از فاکتورهای هزینه نهایی ارسال مرسولات به خارج از کشور هستند.
راحتترین شیوه ارسال بسته پستی DOD یا خدمات درب به درب است. در این شیوه، مرسوله درب منزل فرستنده تحویل گرفته میشود و در مقصد و درب منزل، تحویل گیرنده میشود.
البته خدمات پستی تنوع بیشتری نیز دارند. به عنوان مثال میتوانید مرسوله را درب منزل به شرکتهای پست بینالمللی تحویل دهید اما دریافت آن را فرودگاه مقصد، در نظر بگیرید. در خصوص هزینه هر کدام از شیوههای ارسال، باید با مشاوران شرکتهای پستی بینالمللی مشورت کنید.
-
مقصد
هرچه مقصد نهایی بسته پستی نزدیکتر و شرایط ارسال سادهتر باشد، هزینه ارسال مرسوله نیز کمتر خواهد بود.
متاسفانه به دلایل مختلف سیاسی، برخی از کشورها ارتباط مستقیمی با سیستم پستی کشور ما ندارند. به همین دلیل، یک بسته پستی ممکن است به ناچار به صورت غیر مستقیم ارسال شود. در این روش، بسته ابتدا به یک کشور واسط فرستاده شده و از آن جا به مقصد ارسال میگردد. این دست مشکلات، معمولا به بالاتر رفتن هزینه ارسال بسته پستی منجر میشوند.
-
پوشش بیمه و تعرفه شرکت پستی
ارزش کالا که فرستنده برای کالای خود در نظر میگیرد، باعث ایجاد هزینهی بیمه خواهد شد. همچنین تفاوت تعرفه شرکتهای مختلف از دیگر عوامل هزینه پست میباشند.
تنوع و تعدد شرکتهای پستی خصوصی در کنار شرکت ملی پست ایران، باعث ایجاد تفاوت تعرفههای پستی شده است. معمولا شرکتهای پستی که خدمات پست بینالمللی انجام میدهند، از نظر تعرفه، تفاوتهایی جزئی با یکدیگر دارند. این تعرفهها، ممکن است هزینه ارسال بسته را برای شما کم یا زیاد کند. به همین دلیل بهتر است به اندازه کافی در انتخاب شرکت پستی دقت کنید. البته لازم است این نکته را هم در نظر بگیرید برخی شرکتهای پستی به دلیل سرعت عمل و کیفیت خدماتی که ارائه میدهند، هزینهی بالاتری نیز درخواست میکنند و میتوان گفت این مساله طبیعی است.
ممنوعیات ارسال بسته به خارج از کشور
وقتی در داخل کشور یک بسته پستی را ارسال میکنیم، شرایط و قوانین گمرکی در مبدا و مقصد مرسوله یکسان است. برای مثال همه میدانیم شرکتهای پستی از ارسال کالاهایی که خرید یا فروش آنها شرعا جایز نیست، خودداری میکنند. اما در پست بینالمللی، این مساله تا حدودی پیچیدهتر است. شما علاوه بر ممنوعیتهای قانونی کشور مبداء، باید به الزامات کشور مقصد هم توجه کنید.
ممکن است ارسال یک مرسوله از ایران مجاز باشد، اما در کشورهای اروپایی ممنوعیت ورود داشته باشد. البته برعکس این مساله نیز وجود دارد.
برای اینکه در پروسهی ارسال بسته پستی با مشکل مواجه نشوید، پیشنهاد میدهیم با کارشناسان پست بینالمللی شرکت انتخابیتان مشاوره کنید.
مهمترین ممنوعیات پستی
مهمترین ممنوعیتهای شرکتهای پستی عبارتند از:
- ارسال انواع مواد مخدر
- ارسال انواع مشروبات الکلی
- کالاهای غیراخلاقی و منافی عفت عمومی مثل اسباببازیهای جنسی
- ابزار و ادوات قمار
- مواد منفجره، انواع سلاح و تجهیزات نظامی
- کتب خطی، اشیاء عتیقه و قیمتی، سکه و طلا، اسکناس و اوراق بهادار بیش از حد مجاز
- انواع داروهای خاص و بدون مجوز
- مواد شیمیایی، مواد اشتعالزا، انواع باطری
- انواع مواد غذایی فاسد شدنی
- کلیه کالاهایی که امکان آسیب رساندن برای افراد یا سایر بارها را داشته باشد.
- وسایل ورزشی برنده و نوک تیز
کد رهگیری پست بین المللی
یکی از خدمات خوب و قابل توجه شرکتهای پست بینالمللی، ارائه کد رهگیری یا شماره مرسوله است. با وجود این سیستم، شما قادر خواهید بود به به صورت لحظهای و آنلاین، مرسوله خود را رهگیری کنید. در صورت بروز هر گونه تاخیر غیر مجاز یا بروز خطا در ارسال بسته پستی، میتوانید موضوع را از طریق شرکت مورد اعتمادتان پیگیری کنید.
انواع شرکت های پست بین المللی
در ایران علاوه بر شرکت ملی پست، تعدادی از شرکتهای پستی خصوص نیز مشغول به فعالیت در زمینهی ارسال مرسولات به خارج از کشور هستند.
شرکتهای خصوصی با توجه به زمینهی کاری و تواناییهای خود، در برخی از مسیرهای بینالمللی فعال هستند. این شرکتها با همکاری شرکتهای پستی خارجی و یا از طریق نمایندگیهای خود، مراسلات پست بینالمللی را انجام میدهند.
همچنین لازم است بگوییم، شرکت ملی پست ایران به عنوان قدیمیترین اداره پست، از طریق پست زمینی و هوایی، در حوزه پست خارج از کشور و برعکس فعالیت دارد.
سخن پایانی
در این محتوا سعی کردیم به طور خلاصه راهنمای جامع پست بینالمللی را ارائه دهیم تا در صورتی که قصد دارید بستهای را به خارج از کشور ارسال کنید، از دریافت اطلاعات جانبی، بینیاز باشید.
شرکت حملونقل بینالمللی bsl ستاره آبی دریا، کی از بهترین و قدیمیترین شرکتها در زمینهی حملونقل بینالمللی است. ما مرسولات شما را در کمترین زمان ممکن، از هر جای دنیا به هر نقطهی دیگر دنیا که مد نظرتان است، ارسال میکنیم.
انواع خدمات حملونقل شامل، حمل هوایی، حمل زمینی، حمل دریایی و حمل ریلی در bsl انجام میشود. همچنین پست اکسپرس و سریعالسیر، یکی دیگر از خدمات مهمی است که bsl به مشتریان خود ارائه میدهد.
ازین که تا پایان همراه این محتوا بودهاید از شما سپاسگزاریم. امیدواریم مطالعهی این مقاله برایتان مفید و سودمند واقع شده باشد.