راهنمای جامع شرکت کشتیرانی جمهموری اسلامی ایران در سال 1346 تاسیس شد. در اوایل دهه 40 خورشیدی به دلیل افزایش مبادلات دریایی و ورود و خروج کشتیها به آبهای ایران، لزوم تاسیس چنین شرکتی احساس شد. در ابتدا این شرکت تنها دارای دو فروند کشتی کوچک و چهار فروند کشتی اقیانوس پیما بود. اکنون بعد از گذشت بیش از نیم قرن، این شرکت به پیشرفت زیادی در عرصه بینالمللی دست پیدا کرده است. این مقاله یک راهنمای جامع از کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران برای آشنایی بیشتر شما با این شرکت است.
شرکت هلدینگ کشتیرانی
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بزرگترین هلدینگ حمل ونقل کشور را در اختیار دارد. این شرکت با توسعه دفاتر نمایندگی خود در سراسر دنیا به یکی از فعالترین شرکتهای هلدینگ حملونقل در خاورمیانه تبدیل شده است. تعداد کارکنان این شرکت هم اکنون بالغ بر 7 هزار نفر است و سالانه حدود 22 میلیون تن کالا توسط این هلدینگ جابجا میشود.
عملیات تخصصی هلدینگ کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران توسط بخشهای تخصصی آن انجام میگیرد. این عملیات شامل مدیریت فنی شناورها و عملیات بازرگانی آنها میشود.
فعالیت های تجاری و تخصصی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران
شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در حوزه تجارت بینالمللی فعالیتهای تخصصی گستردهای انجام میدهد. و برای ارائه خدمات تجاری و حملونقل دریایی، خطوط کشتیرانی مختلفی از خلیج فارس به سایر بنادر در سراسر جهان را دایر کرده است. فعالیت تجاری شرکت در حملونقل دریایی با بنادر مختلفی از کشورهای آسیایی، آمریکای لاتین، آفریقا و همچنین کشورهای واقع در جنوب مدیترانه توسعه پیدا کرده است.
فعالیتهای تخصصی کشتیرانی در زمینه حملونقل دریایی و فعالیتهای مرتبط سهم عمدهای از امور هلدینگ کشتیرانی را به خود اختصاص میدهد. از جمله فعالیتهای تخصصی این شرکت حملونقل کانتینری و همچنین حملونقل فله و کالای عمومی است. این نوع فعالیتها برای جابجایی حجم زیادی از بار و کالا از بندری در خلیج فارس به نقطه دیگری از دنیا انجام میشود. از جمله فعالیتهای تخصصی دیگر این شرکت عبارتند از:
- سوخت رسانی به کشتی ها
- حمل و نقل ترکیبی
- عملیات بندری
- حمل ونقل دریایی در حوزه دریای خزر
- مدیریت کشتی
حمل و نقل ترکیبی به عنوان یکی از فعالیتهای جامع و تخصصی کشتیرانی توسط شرکت خاص مربوط به آن اجرا میشود.
شرکت حمل و نقل ترکیبی کشتیرانی جهموری اسلامی ایران
شرکت حملونقل ترکیبی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با سرمایهگذاری مشترک با شرکت راهآهن برای تکمیل حملونقل چند وجهی تاسیس گردید. شرکت حملونقل ترکیبی در کنار خدمات حملونقل دریایی و کشتیرانی، خدمات دیگری در حوزه حملونقل زمینی و ریلی ارائه میکند. این خدمات جابجایی کالا در سراسر دنیا را تسهیل می کند. حوزه خدمات این شرکت بسیار گسترده و شامل حملو بارگیری کالا از شهرهای بندری، حمل توسط کانتینر و قطار به شهرهای داخلی و پایتخ است. ارائه خدمات گمرکی و ترانزیت کالا و خدمات دیگری از جمله خدمات فورواردی، انبارداری، بستهبندی کالا هم توسط این شرکت ارائه می شود.
حمل و نقل دریایی
اصلیترین بخش فعالیت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در حوزه حملونقل دریایی است. این شرکت با در اختیار داشتن ناوگان دریایی قدرتمند و 115 کشتی کوچک و بزرگ و اقیانوس پیما سهم عظیمی در حوزه حملونقل دریایی خاورمیانه دارد. ظرفیت این ناوگان کشتیرانی بالغ بر 3.3 میلیون DWT است. خدمات گسترده حملونقل دریایی شرکت کشتیرانی شامل جابجایی بار و محمولههای سنگین تجاری و غیرتجاری و همچنین خدمات پستی بینالمللی از جمله خدماتDoor To Door است. ناوگان کشتیرانی ایران با در اختیار داشتن انواع متنوعی از کشتیهای تجاری، هر نوع خدمات دریایی را پوشش میدهد. از جمله کشتیهای مورد استفاده کشتیرانی در زمینه حمل ونقل دریایی بینالمللی عبارتند از:
- کشتی های کانتینر بر (Container Ships)
- کشتی های فله بر (Bulk Carriers)
- چند منظوره یا جنرال کارگو
- نفتکش (Oil Tankers)
- کشتی های رو رو (Ro-Ro)
- کشتی های مسافربری
- کشتی های حمل گاز (Gas Carriers)
- کشتی های یخچال دار (Reefer Vessels)
شرکت کشتیرانی ایران با داشتن ناوگانی قدرتمند به دستاوردهای ارزشمندی در حوزه حملونقل بینالمللی دست یافته است.
دستاوردهای شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران
کشتیرانی ایران در طول بیش از نیم قرن تجربه فعالیت در حوزه بینالمللی توانسته به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کند. این موفقیتها نتیجه سالها فعالیت تخصصی و گسترش ناوگان و خدمات داخلی و بینالمللی است. از جمله دستاوردهای شرکت کشتیرانی کسب رتبه اول در خاورمیانه، پیوستن به لیست سفید IMO و راهبری و ریاست اتحادیه خطوط کشتیرانی بینالمللی IRA در بین 18 خط فعال در منطقه آسیا است.
موفقیت در اجرای سامانه مدیریت و کیفیت در سطح جهانی، دریافت جایزه Diamond Eye از سوی انجمن مشاوره مدیریت Other Ways در پاریس و دریافت جایزه بینالمللی کیفیت و گواهینامه کنوانسیون 2007 نیویورک در سال 86 نمونه دیگری از موفقیت های این شرکت است. این شرکت همچنین موفق به دریافت جایزه بین المللی دبی در بخشهای مدیریت و مالکیت در سال 84 شده است. علیرغم تمامی این دستاوردهای درخشان، شرکت کشتیرانی در طی چند سال اخیر با محدودیتهای حملونقل کالا به سراسر جهان مواجه است.
تحریمها و محدودیت های حمل بار
شرکت جمهوری اسلامی ایران از سال 2013 به بعد با تحریمهایی بینالمللی مواجه است. این تحریمها مانع ورود خطوط مستقیم خطوط بینالمللی حمل کانتینر به بنادر ایران شد. این محدودیتها خسارت زیادی به حملونقل دریایی و کشتیرانی ایران زد و باعث کاهش سود این شرکت در تجارت بینالمللی شد. البته با وجود این تحریمها هنوز نقل و انتقال کالا و بار توسط کشتیهای ایرانی به سراسر جهان ادامه دارد. منتهی از روشهایی به جز حمل مستقیم بار به برخی از کشورها مثل روش کراس استاف (Cross Stuffing) برای دور زدن تحریمها استفاده میشود. با اینکه این روشهای غیرمستقیم حمل بار نیاز به زمان و هزینه بیشتری دارند ولی تا حد زیادی از محدودیتهای تجاری را برطرف میکنند.
شرکتهای حملونقل بینالمللی داخلی و خارجی به کمک این نوع روشهای حملونقل با شرکت کشتیرانی ایران همکاری میکنند. از جمله شرکتهای خصوصی که در حوزه حملونقل از خدمات کشتیرانی بهره میبرد، شرکت ستاره آبی دریا BSL است.
همکاری شرکت کشتیرانی و شرکت ستاره آبی دریا
شرکت حمل ونقل بینالمللی ستاره آبی دریا BSL برای ارائه خدمات خود در زمینه حملونقل دریایی و زمینی با شرکت کشتیرانی همکاریهای گستردهای دارد. این همکاریها در راستای ارائه خدمات حملونقل دریایی و ترکیبی است. بیشتر شرکتهای حملونقل از جمله ستاره آبی دریا از امکانات کشتیرانی برای تکمیل خدمات خود در عرصه تجارت بینالملل بهره میگیرند.