در این مطلب در زمینه مقایسه حمل و نقل ریلی و جاده ای همراه شما هستیم. اگر قصد جابه جایی بار یا کالاهای خود را از طریق راههای ریلی و یا جادهای دارید باید با مقایسه حمل و نقل ریلی و جاده ای آشنا شوید تا بتوانید بهترین روش را برای انتقال بار خود انتخاب کنید. همانطور که میدانید دو راهکار عمده برای انتقال زمینی بارها داریم که یکی از آنها حمل و نقل جادهای است که با ماشینها انجام میشود و دیگری انتقال از طریق راه ریلی است که این مورد از طریق حمل و نقل ریلی انجام میشود. این دو روش حمل و نقل تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند که آنها را در ادامه این مطلب از سایت شرکت حمل و نقل ستاره آبی دریا به شما بیان خواهیم کرد.
همانطور که میدانید حمل و نقل ریلی و جادهای به صورت کاملا جداگانه و به روشهای خاص خود انجام میشوند؛ به طور مثال راه و روش بار زدن وسایل در حمل و نقل جادهای با ریلی تفاوت زیادی دارد. از این رو میتوان گفت که خطر تصادفات، قیمت آنها، آلودگی و نگهداری وسایل و دیگر موارد نیز جزو تفاوتهای آنها هستند و به سادگی نمیتوان از آنها گذشت.
یکی دیگر از تفاوتهای اساسی این دو راه حمل و نقل کاغذ بازی آنها است که در حمل و نقل جادهای کار اداری کمتری توسط ارسال کننده و دریافت کننده بار انجام میشود و در طرف دیگر که حمل و نقل ریلی قرار دارد که امور اداری مرتبط بسیار بیشتر بوده و ارسال کنند و دریافت کننده باید کارهای اداری را هم در موقع تحویل بار و هم در موقع بار زدن انجام دهند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره مقایسه حمل و نقل ریلی و جاده ای به دست آورید.
حمل و نقل ریلی چیست
حمل و نقل ریلی به معنی جابه جایی وسایل به از یک نقطه به یک نقطه دیگر به وسیله قطار است. در حمل و نقلی ریلی به سادگی میتوان انسان یا وسایل دیگر را جابه جا کرد و برای حمل وسایل معمولا از قطارهای باربری و برای انسانها نیز از قطارهای مسافربری استفاده میشود. جالب است بدانید که امنیت این نوع از حمل و نقل از همه روشهای موجود دیگر نظیر حمل و نقل دریایی ، جادهای و هوایی بیشتر است و حجم خوبی از بار نیز به این روش قابل جابجایی است. جابه جایی ریلی برای دولتها بسیار به صرفه است و در کاهش هزینههای حمل و نقل نقش بسیار پررنگی را ایفا میکند.
از طریق حمل و نقل ریلی کالاها و مرسولات زیادی را میتوان جابه جا کرد. از این رو صنایع زیادی برای انتقال بار خود از این روش استفاده میکنند. معمولا صنایع کشاورزی، صنایع سنگ و معدن، صنایع پتروشیمی، صنایع سازههای ساختمانی و غیره بیشترین استفاده را از حمل و نقل ریلی دارند. از خوبیهای استفاده از این راه حمل و نقل برای دولت میتوان به توانبخشی به بخش اجتماعی جامعه، اشتغالزایی و افزایش بهره وری اقتصادی اشاره کرد.
حمل و نقل جادهای چیست؟
مقایسه حمل و نقل ریلی و جاده ای کار نسبتا سادهای است و به سادگی میتوان اغلب تفاوتها و شباهتهای آنها را بیان کرد. حمل و نقل جادهای یک از دیگر راههای انتقال بار است که اغلب به وسیله کامیون و یا تریلی انجام میشود. برای انجام این کار به سادگی میتوانید به یک سازمان باربری مراجعه کنید و مراحل تحویل بار را انجام داده و زمان آن را مشخص کنید. حمل و نقل جادهای مزایای و معایبی دارد که از مهمترین مزایای آن میتوان به حجم بار و هزینه اشاره کرد.
در نظر داشته باشید که هزینه بار بستگی به حجم دارد و شما میتوانید بسته به بار خود و ماشینی که برای انتقال بار انتخاب میکنید هزینه را افزایش و یا کاهش دهید. معمولا برای انتقال بار از کامیون استفاده میشود و کامیونها از اتوبان و یا جادههایی که بار شما را مستقیما به مقصد هدایت میکند، استفاده میکنند. بارهایی که از طریق حمل و نقل جادهای منتقل میشوند بسیار با یکدیگر متفاوت هستند و از این بارها میتوان به گچ و خاک، سنگ، مواد خوراکی و حیوانات نیز اشاره کرد.
مزیت حمل و نقل ریلی نسبت به جادهای
هر حمل و نقلی که با هر وسیلهای انجام میشود، مزایا و معایب خاص خود را دارد که باعث میشود هر حمل و نقل مزایا و معایب خود را داشته باشد. اگر قصد انتقال بار خود را با هر کدام از این روشها را دارید باید مزایای آنها را بدانید. در ادامه این مقایسه حمل و نقل ریلی و جاده ای با مزایا آنها آشنا میشوید.
ایمنی
آمار نشان داده است که مسافرتهای ریلی از ایمنی بیشتری نسبت به مسافرتهای جادهای برخوردارند، اگر مسافرتهای ریلی را با مسافرتهای جادهای مقایسه کنیم، میبینیم که خطر تصادف جاده ای حدود ۲۴ برابر بیشتر از مسافرتهای ریلی است. همین امر باعث شده تا مردم بیشتر به سمت حمل و نقش ریلی بروند تا سرمایه خود را در امنیت بیشتری قرار دهند. همچنین باید بدانید در حمل و نقل ریلی جان انسانها در خطر کمتری قرار دارد و هزینه آن نیز نسبت به حمل و نقل جادهای به صرفهتر است.
در برخی مواقع ممکن است که راننده به دلیل خستگی که در طولانی بودن مسیر وجود دارد، دچار خواب آلودگی شوند و در ادامه مسیر حادثهای رخ دهد. یکی از دلایلی که بار شما دیرتر به مقصد میرسد همین استراحت رانندهها است که در حمل و نقل ریلی وجود ندارد. در حمل و نقل ریلی رانندهها معمولا به صورت شیفتی کار میکنند و نیازی به استراحت ندارند.
انرژی
محیط زیست
بهره گیری از حمل و نقل ریلی در زمینه حفظ محیط زیست نسبت به حمل و نقل جادهای بسیار موثر است، به طوری که حمل و نقل ریلی حمل و نقل سبز نامگذاری شده است. همانطور که میدانید قطار برای حرکت کردن مقدار زیادی از سوخت را میسوزاند و ناخالصی آن به کمترین مقدار خود میرسد، همین امر باعث میشود تا آلودگی هوا کمتر شده و حمل و نقل ریلی آسیب کمتری نسبت به حمل و نقل جادهای به محیط زیست برساند.
زمان رسیدن به مقصد
زمان رسیدن به مقصد در حمل و نقل ریلی بسیار کمتر از حمل و نقل جادهای است و مشکلات کمتری را برای بار شما ایجاد میکند. در ناوگان راه آهن، قطار دو یا سه بار در ایستگاههای از پیش تعیین شده توقف میکنند و بازرسی میشوند. در طرف دیگر یعنی در حمل و نقل جادهای، کامیونها و تریلیها ممکن است که در هر پلیس راه توقف کنند و بازرسی شوند. همین امر ممکن است که باعث آسیب دیدن به محصول و کالای شما شود. برای دوری از این مشکل میتوان از حمل و نقل ریلی استفاده کرد.
آلودگی هوا
در تحقیقات انجام شده در کشور برخی از کشورها اطلاعاتی در این باره به دست آمده که استفاده از حمل و نقل ریلی در کاهش آلودگی هوا تاثیر بسیار زیادی دارد. از این رو برخی از کشورها دستور به گسترش و توسعه راه آهن دادهاند و قصد دارند که به طور کلی حمل و نقل ریلی را جایگزین حمل و نقل جادهای نمایند. برخی از آنها از سال ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۰۰ میزان آلودگی هوا را به مقدار ۳۰ درصد اکسید نیتروژن ۸۰ درصد هیدروکسید و ۵۰ درصد هیدروکربن را کاهش دادهاند و در تحقیقات دیگر در زمینه آلودگی مشخص شده است که مقدار آلودگی راه آهن فقط ۱ درصد است.
سر و صدا
در این زمینه راه آهن مفید تر بوده و تحقیقات علمی ثابت کرده است، که سر و صدا حاصله از وسایل راه آهنی به خاطر برد فرکانس مفیدی که دارند، از آزار و اذیت کمتری نسبت به سر و صدای حاصله از خودروهای جادهای دارند. همانطور که میدانید صدای کامیونها و تریلیها بسیار زیاد است و دسته کمی از سر و صدای قطارها ندارد. اما قطارها در ریلها حرکت کرده و آلودگی صوتی بسیار کمی را در شهر تولید میکنند. حال تصور کنید که کامیون از داخل شهر باید به سمت جاده برود؛ این کار باید از رد شدن از داخل شهر صورت گرفته و در باعث تولید آلودگی صوتی در سطح شهر میشود.
استفاده از زمین
در کشور آلمان راهها و جادهها مساحتی حدود ۹/۴ درصد از خاک این کشور را در بر گرفته است، که از این ۹/۴ درصد چیزی کمتر از نیم درصد متعلق به خطوط ریلی میباشد. راه آهن نیاز چندانی به زمین ندارد، یک مسیر دو خطه مدرن فقط ۷/۱۳ متر از زمین را اشغال میکند، اما یک بزرگراه چهار باندی با ظرفیت مشابه تقریبا سه برابر ریل، زمین نیاز دارد. از طرفی راه آهن به اندازهای که جاده در موازنه محیطی دخالت دارد تغییری در محیط ایجاد نمیکند، چرا که در راه آهن سطح زمین به آسفالت کردن نیاز ندارد.
مقایسه هزینههای ساخت راه آهن و جاده
در کشور ژاپن مقایسهای بین ظرفیت و هزینه احداث راه آهن برقی با جاده صورت گرفت که در این بررسی راه آهن به صورت دو خط و جاده به صورت چهار باندی فرض شده است و حداکثر ظرفیت هر دو مورد استفاده قرار گرفت. تحت این شرایط نتیجه بررسیها نشان داد که راه آهن ۳ الی ۵ برابر جاده در مقابل سطح زمین مساوی ظرفیت حمل و نقل دارد. در مورد هزینه ساخت، هزینههای جاده سازی در هر کیلومتر ۳ برابر در مورد ترافیک بار بیشتر است.
توسعه راه آهن سبب آبادانی کشور و امنیت ملی و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری ناوگان حمل و نقل کشور میشود، به طور متوسط در فاصلههای ۲۰ کیلومتر یا کمتر با احداث ایستگاه باعث آبادانی میشود و از طرفی با ایجاد توانائی حمل و نقل انبوه سبب امکان جابجایی سریع نیروهای مسلح کشور شده و امنیت منطقه را برقرار میسازد. همانطور که آمار نشان میدهند هزینههای نگهداری ناوگان ریلی تعمیر و نگهداری لوکوموتیو و واگنهای باری و مسافری بسیار کمتر از هزینههای نگداری وسایل جادهای میباشد، همچنین نگهداری از وسایلی ریلی هزینه کمتری نسبت به وسایل جادهای دارد.
معایب این روشهای حمل و نقل
در ادامه این مطلب از مقایسه حمل و نقل ریلی و جاده ای معایب این دو روش حمل و نقل را به شما میگوییم. یکی از معایبی که حمل و نقل جادهای دارد مقدار تصادفاتی است که در جادهها رخ میدهد. رخ دادن حوادث در حمل و نقل جادهای 24 برابر حمل و نقل ریلی است. یکی از مواردی که تمایل اکثر مردم را از حمل و نقل جادهای به حمل و نقل ریلی منتقل کرده است، حوادثی بوده که در جادهها به وجود آمده و ضرر جبران ناپذیری را در سالهای اخیر وارد کرده است. همچنین به غیر از دست رفتن سرمایه، جان انسانها نیز به خطر میافتد و ممکن است که رانندگان جان خود را از دست دهند.
همانطور که میدانید حوادثی که در قطارها رخ میدهد، بسیار کمتر از وسایل نقلیهای است که در جادهها وجود دارد و امنیت آنها نیز بسیار بیشتر خواهد بود. در حمل و نقل جادهای نمیتوان برخی از محصولات را انتقال داد، زیرا ممکن است در صورت تکان خوردن کامیون و یا تریلی بار خراب شده و یا صدمه ببیند. این نکته را در نظر داشته باشید که در حمل و نقل ریلی نیز نمیشود همه بارها را جابه جا کردن و یا سخت این کار سخت انجام میشود. باید بدانید که محصولاتی نیز وجود دارند که بهتر است برای انتقال آنها نه از حمل و نقل ریلی و نه از حمل و نقل جادهای استفاده کرد. نمونهای از کالاهایی که بهتر است با هیچکدام از این حمل و نقلها انتقال داده نشود، میتوان به محصولات مرطوب اشاره کرد.
سخن پایانی
در این مطلب با موضوع مقایسه حمل و نقل ریلی و جاده ای با شما خوانندگان عزیز همراه بودیم. همانطور که گفتیم حمل و نقل ریلی و جادهای مزایا و معایب خود را دارد. شما میتوانید با توجه به نیازهای خود و معیارهایی که برای انتقال بار خود را در نظر دارید، هر کدام از این روشهای حمل و نقل را انتخاب کرده و بعد از انجام مراحل تحویل بار و زمانبندی ترخیص محصول، کارهای انتقال بار را انجام دهید. به طور کلی روال اداری حمل و نقل ریلی از جادهای بیشتر است و رفت و آمد بیشتری نیز دارد. همین امر باعث شده تا تمایل به استفاده از این روش حمل و نقل اندکی کاهش یابد.