مدت زمان ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور از مهمترین دغدغههای کسانی که قصد ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور را دارند، مدت زمان رسیدن بسته به مقصد است. انواع مختلف خدمات پست بینالمللی، شیوهی کار شرکتهای پست بینالمللی، مبدا و مقصد و … نقش مهمی در تعیین مدت زمان ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور و برعکس دارند. در این محتوا از bsl، قصد داریم اطلاعاتی را که برای ارسال و دریافت یک بسته پستی بدان نیاز دارید در اختیارتان بگذاریم.
از شما دعوت میکنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید:
مدت زمان ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور
دو پرسش اساسی، برای فرستنده و گیرنده یک مرسوله پستی وجود دارد. پرسش اول این است که با توجه به مشخصات یک بسته پستی، مانند مبدا و مقصد آن، مدت زمان رسیدن مرسوله به مقصد چقدر است؟
پرسش اساسی دوم، هزینه ارسال یک بسته پستی با توجه به نوع خدمات دریافتی است. که این مورد، با توجه به قیمت هزینهی پست خارج از کشور، میتواند بسیار مهم و تاثیرگذار باشد.
مدت زمان ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور و یا برعکس آن، بستگی مستقیمی به نوع ارسال مرسوله دارد. همچنین، نوع ارسال مرسولات در هزینه ارسال بسته پستی موثر است. هر چه خدمات دریافتی برای ارسال مرسوله به خارج از کشور کیفیت و سرعت بالاتری داشته باشد، طبعا هزینه و تعرفه پستی نیز بالاتر خواهد بود.
برای این که از زمان دقیق دریافت بسته پستی یا ارسالی را مطلع شوید، بهترین کار این است که از مشاوران شرکت پستی معتمد خود مشاوره بگیرید.
بازه تقریبی زمان رسیدن مرسولات به مقصد
به طور کلی، مدت زمانی که نیاز است یک بسته پستی به خارج از کشور ارسال شود یا برعکس آن، چیزی در حدود یک هفته تا دو هفته است.
البته این مدت بنا به نوع شیوه ارسال، مقصد ارسالی و همینطور نوع بار میتواند تغییر کند. متاسفانه به دلیل وجود برخی مشکلات سیاسی، امکان ارسال مستقیم بستههای پستی به برخی از کشورها وجود ندارد. به همین دلیل، هزینه ارسال و همین طور مدت زمان ارسال مرسولات پستی به این کشورها افزایش مییابد.
تفاوت ارسال هوایی و زمینی مرسولات پستی به خارج از کشور
پیشتر گفته شد مدت زمان ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور و همین طور هزینهی آن، بستگی مستقیمی به شیوه ارسال دارد. به عنوان مثال، ارسال یک بسته پستی به کشور آلمان به صورت هوایی چیزی بین 5 تا 7 روز زمان میبرد. در حالی که ارسال زمینی همین بسته به آلمان، به 15 روز کاری زمان نیاز دارد. طبیعتا تعرفه ارسال هوایی بستههای پستی، بیشتر از هزینه ارسال عادی و زمینی است.
البته مشخصا وزن و ابعاد مرسوله و همین طور نوع و ارزش کالا، از دیگر فاکتورهای تاثیرگذار در هزینه ارسال کالا به خارج از کشور میباشد.
چه عواملی باعث طولانی شدن مدت زمان ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور میشوند؟
با توجه به شیوه ارسال بستههای پستی، یک محدوده زمانی مشخصی برای تعیین مدت زمان رسیدن مرسولات به خارج وجود دارد. این بازه زمانی با توجه به نوع مراودات دو کشور، فاصله بین مبدا و مقصد و عوامل دیگری مشخص میشود.
به عنوان مثال، مدت زمان ارسال بسته پستی به استانبول ترکیه و یا مالزی از طریق حمل و نقل هوایی ممکن است بین 5 تا 7 روز زمان ببرد. در حالی که انتقال همین بسته از کشور آلمان به ایران، چیزی در حدود 10 تا 14 روز طول میکشد.
برای کشورهایی که ارتباط مستقیمی با ایران ندارند، مانند کشور کانادا، وضعیت ارسال تا حدودی پیچیدهتر خواهد بود. زیرا مرسوله پستی به طور غیرمستقیم و از طریق کشورهای واسطه ارسال میشود. این موضوع علاوه بر طولانی کردن مدت زمان ارسال مرسولات پستی، هزینه ارسال را نیز افزایش خواهد داد.
عوامل موثر در تاخیر بستههای پستی
صرفنظر از بازه زمانی، که شرکتهای پستی با توجه به مجموع شرایط و تجربه کاری خود به مشتری اعلام میکنند، موارد دیگری نیز در طولانی شدن ارسال یک بسته پستی تاثیر میگذارند.
مهمترین موارد احتمالی موثر در تاخیر ارسال مرسولات بینالمللی عبارتند از :
الزامات امنیتی محلی
معمولا بر اساس پروتکلهای بینالمللی، ترتیبات اداری و امنیتی مشخصی برای ارسال و دریافت مرسولات بینالمللی وجود دارد. اما گاهی بنا به تغییر مورد قوانین و یا وقوع حوادث خاص، ممکن است الزامات امنیتی محل مبدا یا مقصد تغییر کند.
الزامات امنیتی میتواند باعث تاخیر در مدت زمان ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور شود. شرکتهای پستی با توجه به توافقات دوطرفهای که در ابتدا منعقد میشود، معمولا مسئولیت تاخیر در این موارد را بر عهده نمیگیرند.
تاخیرات گمرکی
انجام امور اداری گمرکی و صدور مجوزهای لازم برای خارج کردن و وارد کردن یک مرسوله پستی در کشور مبدا و مقصد، بازهی زمانی متداولی دارد. شرکتهای پستی معمولا با توجه به این بازه، مدت زمان ارسال را به مشتری خود اعلام میکنند.
در مواردی که صدور مجوزهای قانونی بیش از زمان معمول طول بکشد، طبعتا ارسال و دریافت بسته با تاخیر مواجه خواهد شد. از آن جا که چنین تاخیرات احتمالی در چارچوب اختیارات شرکتهای پستی نیست، این شرکتها مسئولیتی درین موارد بر عهده نمیگیرند.
محاسبه دقیق روز کاری
مبنا و معیار مدت زمان ارسال مرسولات پستی به خارج از کشور روز کاری است. به عنوان مثال، چنانچه شرکت پستی ارسال یک مرسوله به صورت هوایی را 5 روز اعلام کند، این مدت به معنای 5 روز کاری است.
تعطیلات رسمی مانند تعطیلات آخر هفته، تعطیلات عمومی، تعطیلات غیرمترقبه و … ممکن است باعث تاخیر در ارسال و دریافت یک مرسوله پستی شوند. شما به عنوان فرستند یا گیرنده مرسوله، باید در محاسبات و برنامهریزیهای خود، این روزهای تعطیل را محاسبه کنید و در نظر بگیرید.
موارد پیش بینی نشده و فورسماژور
از جمله مواردی که ممکن است ارسال و دریافت یک مرسوله پستی به خارج از کشور را با تاخیر مواجه کند، موارد فورسماژور است. منظور از موارد پیشبینی نشده و فورسماژور، اتفاقات و حوادث طبیعی، بلایا، سوانح هوایی و زمینی، بروز جنگ و مخاطرات امنیتی، لغو روابط کشورهای مبدا و مقصد و … هستند.
در چنین مواردی ممکن است ارسال بسته با تاخیر مواجه شود. حتی ممکن است امکان ارسال بسته نیز وجود نداشته باشد. از آنجا که این موضوعات قابل پیشبینی و پیشگیری نیستند، خارج از اختیارات و وظایف شرکتهای پستی میباشند. به همین دلیل، مسئولیتی را متوجه شرکت نمیکنند.
تاخیر در ارسال به دلیل ارائه اطلاعات اشتباه
ممکن است ارائه اطلاعات نادرست مورد نیاز توسط فرستنده مرسوله پستی، باعث تاخیر در ارسال بسته شود. چه این اشتباهات، سهوی باشند و چه عمدی، فرقی در اصل مساله نمیکند. ارائه اطلاعات اشتباه، حتی ممکن است منجر به عدم ارسال و دریافت بسته به فرستنده گردد.
در این موارد، هزینههای احتمالی جهت تصحیح اطلاعات و همچنین مسئولیت تاخیر در ارسال بسته، با صاحب کالا خواهد بود.
سایر موارد
با توجه به تفاوت در رویهی کاری شرکتهای مختلف، ممکن است موارد خاص دیگری در مورد تاخیرات مجاز و احتمالی وجود در نظر گرفته شود. این موارد، حتما در شیوه نامه و تعهدات شرکت به اطلاع مشتری میرسد.
پیشنهاد میدهیم قوانین پستی برای ارسال مرسولات به خارج از کشور را در این محتوا بخوانید.
کد رهگیری و رصد آنلاین مرسولات پستی به خارج از کشور
در مراسلات داخلی و همینطور ارسال بسته پستی به خارج و برعکس، شرکتهای پستی از جمله شرکت ملی پست، یک کد رهگیری آنلاین به مشتری ارائه میکنند. از طریق این کد رهگیری، شما قادر خواهید بود به صورت لحظهای، از وضعیت مرسوله خود اطلاع پیدا کنید.
وجود سیستم رصد آنلاین و کد رهگیری کیفیت خدمات پستی را افزایش میدهد. این سیستم به مشتری امکان میدهد در صورت تاخیر در ارسال و یا دریافت بسته، در هر مرحلهای با شرکت مورد نظر تماس بگیرد و خواستار توضیح شود. سیستم رهگیری آنلاین کمک شایانی به بهبود کیفیت و ارائه درست خدمات پستی به مشتری کرده است.
انواع شیوههای حمل و نقل بینالمللی کالا
ارسال مرسولات به خارج از کشور و یا برعکس آن، بر عهدهی شرکتهای باربری و حملونقل بینالمللی است. ارسال مرسوله، بسته به کشور مقصد، میتواند به صورت حمل و نقل زمینی، هوایی، دریایی و ریلی انجام گیرد. معمولا دو سوم حملونقل بینالمللی از طریق حمل دریایی صورت میگیرد. چرا که حملونقل دریایی علاوه بر ارزان بودن، امکان جابجایی بارهای سنگین و بزرگ را نیز میسر میسازد.
برای ارسال بارهای کوچک و فوری، بهترین شیوهی حملونقل، حمل هوایی است. خدمات پستی بینالمللی نیز عموما از طریق حملونقل هوایی جابجا میشوند. حملونقل هوایی، اگر چه قیمت بالاتری نسبت به سایر شیوههای حملونقل دارند، اما از کیفیت بالایی برخوردارند. همچنین رفاه و راحتی بیشتری را برای فرستنده و گیرنده مهیا میسازند.
حملونقل ریلی و جادهای نیز شیوهی دیگری است که معمولا در مقاصد کوتاه و برای کشورهای همجوار صورت میگیرد.
حملونقل بینالمللی bsl
شرکت bsl ستاره آبی دریا، پیشرو در خدمات حملونقل و ارسال بار به خارج از کشور، مفتخر است به مشتریان عزیز خدمات برساند. چنانچه قصد دارید بار یا مرسولهای را، با هر اندازه که مد نظرتان است، به خارج از کشور ارسال کنید، پیشنهاد میدهیم با مشاوران و متخصصان bsl تماس بگیرید. همکاران ما با صبوری بسیار، پاسخگوی پرسشها و سوالات شما در زمینهی حمل بار بینالمللی خواهند بود.
قابل به ذکر است، انواع خدمات بینالمللی ارسال بار به خارج از کشور و همچنین دریافت آن، فریت بار و کارگو، پست اکسپرس بینالمللی، پیگیری موارد گمرکی و بازرسی، توسط همکاران bsl انجام میگیرد.
سخن پایانی
ازین که تا پایان این مقاله همراه وبسایت bsl ستاره آبی دریا بودهاید از شما سپاسگزاریم. امیدواریم مواردی که در این محتوا ذکر شد، برایتان مفید و سودمند واقع شده باشد.
سلام خسته نباشید من از کره جنوبی برام هدیه فرستادن اما یک پیام از پست داخل واتساپ دریافت کردم که گفت بسته من در فرودگاه امام خمینیه و باید مبلغ پست رو به حساب پست اندونزی حواله کنم تا بسته من از حالت تعلیق دربیاد برای ارسال … زنگ فرودگاه زدم ببینم اصلا بسته ام دستشونه و گفتن نیاز به قبض انباره…..
دوتا سوال اول اینکه اون پست که پیام داد صبح گفتن مبلغ یک میلیون و نیم باید واریز کنم اما گفتن اگه برای فردا واریز. کنم باید مبلغ دو میلیون صد واریز کنم …حقیقت داره؟ چ قبض انبار رو از کی باید بگیرم؟
با سلام ، لطفا بفرمایید کدام شرکت انجام عملیات پست از کره جنوبی را به عهده دارد ؟
لطفا از فرستنده اطلاعات مرسوله پستی ( بارنامه ) را گرفته و برای ما ارسال کنید . با تشکر
سلام خیلی خوب بود
سپاس
سلام . وقتتون بخیر
ممنون از حسن نظرتون .
با آرزوی موفقیت