حمل و نقل بین المللی چیست ؟ راهی برای گسترش هر چه بیشتر تجارت شماست، اما بعد از اینکه فروش یا خرید خود را انجام دادید، باید به دنبال حمل و نقل آن باشید. دستیابی سریع محصولات برای جلب رضایت مشتری ضروری است و حمل و نقل بخش مهمی از این فرآیند محسوب میشود. بنابراین انتخاب شیوه مناسب حمل و نقل نیز بسیار مهم است چرا که انتخاب روش اشتباه باعث میشود که هزینه فراوانی به شما تحمیل شود. آیا تا به حال فکر کرده اید که مزایای حمل و نقل بین المللی چیست و فرآیند آن چگونه است؟
آشنایی با این روش حمل و نقل
انتخاب حمل و نقل شما به نوع کالای شما و الزامات تجاری مورد نیاز برای سرمایه گذاری روی آن بستگی دارد. شما باید روش حمل و نقل را با کالاهای خود مطابقت دهید تا از نظر خدمات، کیفیت، هزینه و زمان تعادل برقرار شود.
ما در این مطلب قصد داریم که مروری بر حمل و نقل هوایی بین المللی داشته باشیم. اگر شما نیز قصد دارید وارد این عرصه شوید یا به نوعی برای جا به جایی کالاهای خود بین دو کشور دچار مشکل هستید، تا پایان این مطلب شرکت حمل و نقل ستاره آبی دریا همراه ما باشید. این مطلب بدون شک برای شما مفید خواهد بود و پس از خواندن آن میتوانید روش مناسب حمل و نقل را انتخاب کنید.
- آشنایی با این روش حمل و نقل
- حمل و نقل بین المللی چیست
- حمل و نقل هوایی برای تجارت بین المللی
- حمل و نقل دریایی برای تجارت بین المللی
- حمل و نقل جاده ای برای تجارت بین المللی
- حمل و نقل ریلی برای تجارت بین المللی
- فعالیتهای اصلی شرکتهای حمل و نقل بینالمللی
- عوامل موثر بر انتخاب نوع حمل و نقل
- تفاوت کریر و فورواردر در چیست؟
- حمل و نقل بینالمللی جادهای
- سخن پایانی
حمل و نقل بین المللی چیست
حمل و نقل بین المللی به معنای انتقال مسافر و یا کالا بین دو کشور است. این دو کشور ممکن است که مرزی زمینی، دریایی یا هوایی داشته باشند. حمل و نقل و توزیع نقش مهمی در تجارت بین المللی دارند. لازم است شرکتها روش صحیح حمل و نقل را برای اطمینان از کارایی و مقرون به صرفه بودن بستههای خود انتخاب کنند. عوامل مختلفی وجود دارد که بر تصمیم شرکت در مورد نوع حمل و نقل تأثیر میگذارد. این عوامل میتوانند نیاز تجاری، کشور مقصد و نوع کالا باشند.
جاده، دریا، راه آهن و هوا چهار راه واردات و صادرات هستند. به عنوان اولین قدم شرکتها باید تمام قسمت های پروژه خود را در نظر بگیرند و در مورد آنچه باید توزیع شود از جمله اندازه، وزن و نوع کالاها آگاهی پیدا کنند. به عنوان مثال، برای حمل و نقل مواد غذایی یا میوه، سرعت بسیار مهم است و انتخاب کوتاهترین و سریعترین راه مهم است. هزینه ارسال یکی دیگر از عناصر بسیار مهم است و به طرفین معامله بستگی دارد. مقصد، قانون کشورها، ارزش کالاها و خطر حمل و نقل، عناصر دیگری هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند. بنابراین کسی که میخواهد با حمل و نقل بین المللی تجارت کند، باید کیفیت، هزینه، زمان و شرایط را بسنجد تا انتخاب درستی بکند. حال بایستی بررسی کنیم که فرآیند و مزایای هر کدام از روشهای حمل و نقل بین المللی چیست.
حمل و نقل هوایی برای تجارت بین المللی
حمل و نقل هوایی بسته به شرایط مورد نیاز مزایای بیشماری برای تجارت بین المللی ارائه میدهد. با استفاده از این روش میتوانید:
- اقلام را به سرعت در مسافت های طولانی تحویل دهید
- برای کالاهای حساس امنیت بالایی را ارائه دهید
- برای طیف وسیعی از کالاها آن را مورد استفاده قرار دهید.
با این حال، این روش نیز مانند هر روش دیگری خطرات و معایبی دارد. این معایب به شرح زیر هستند:
- حمل و نقل هوایی میتواند هزینههای بالاتری را نسبت به گزینههای دیگر داشته باشد و برای همه کالاها مناسب نیست.
- پروازهای منوط به تأخیر یا لغو هستند
- در هر فرودگاه مالیاتی وجود دارد که باید پرداخت شود
- هزینه اضافی سوخت و ارز معمولاً به هزینههای حمل و نقل اضافه میشود
- حمل و نقل بیشتر ممکن است از فرودگاه تا مقصد نهایی مورد نیاز باشد
این روش یکی از بهترین روشهای حمل و نقل است. اگر هنوز نمیدانید که بهترین روش حمل و نقل بین المللی چیست، برای کالاهایی که فورس زمانی دارند، این روش یکی از بهترین روشها محسوب میشود.
حمل و نقل دریایی برای تجارت بین المللی
حالا شاید برای شما سوال باشد که بهترین روش حمل و نقل برای کالاهای سنگین چیست. در ادامه به شما در این مورد توضیح خواهیم داد. اگر تجارت نیاز به حمل مقادیر زیادی کالا داشته باشید اما هیچ فشاری برای تحویل سریع وجود نداشته باشد، حمل و نقل از طریق دریا ممکن است مناسب باشد. این روش مزایای فراوانی دارد. مزایای حمل و نقل دریایی شامل موارد زیر است:
- امکان ارسال حجم زیاد با هزینه کم
- ایمنی بسیار بالا
با توجه به این که هر روش حمل و نقلی معایب و خطرات خود را دارد، در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
- حمل و نقل از طریق دریا میتواند کندتر از سایر سیستمهای حمل و نقل باشد و هوای بد باعث تأخیرهای بیشتر میشود
- مسیرها و جدول زمانی معمولاً انعطاف پذیر نیست
- ردیابی پیشرفت کالاها دشوار است
- مالیات بندر ممکن است فراوان باشد
- نرخ پایه حمل و نقل منوط به اضافه کردن هزینه سوخت و ارز است
کسی که میخواهد کالاها را با کشتی حمل کند، باید با بیمه از کالای حمل و نقل شده خود محافظت کند. اما تحت کنوانسیون حمل و نقل دریایی، بیمههای محدودی وجود دارد. بنابراین توصیه میشود از بیمه اضافی مانند بیمه حمل و نقل عمومی برخوردار شوید.
برای حمل و نقل کالاهای خطرناک، لازم است یک مجوز حمل کالاهای خطرناک را دریافت کنید. لیست کالاهای خطرناک در هر کشوری متغیر است. این لیست توسط دولتها اجرا میشود و ممکن است که کالایی پس از یک دوره خاص، از لیست کالاهای خطرناک خارج شود یا به آن وارد شود.
حمل و نقل جاده ای برای تجارت بین المللی
اگر برای شما سوال است که بهترین روش حمل و نقل بین المللی چیست باید بگوییم که استفاده از جاده برای حمل و نقل در فاصله نزدیک بهترین گزینه است چرا که از نظر هزینه و زمان خریدار یا فروشنده را اذیت نمیکند. حمل و نقل میتواند انعطافپذیرترین گزینه برای تجارت بین المللی باشد. این روش معمولاً سریع و کارآمد است. مزایای حمل و نقل جاده ای به شرح زیر هستند:
- کم هزینه است
- امکان استفاده از شبکههای گسترده جادهای وجود دارد
- امکان برنامه ریزی حمل و نقل و ردیابی محل کالاها وجود دارد
- تحویل ایمن و خصوصی است
خطرات حمل و نقل جادهای به شرح زیر هستند:
- مسافتهای طولانی زمین میتواند زمان بیشتری ببرد
- ممکن است تاخیر به خاطر ترافیک و خرابی وجود داشته باشد
- خطر آسیب دیدن کالاها به ویژه در مسافتهای طولانی وجود دارد
- عوارض عوارض در برخی کشورها زیاد است
- مقررات مختلف جاده و ترافیک در برخی کشورها محدود کننده و آزاردهنده است
میتوان وسایل نقلیه شخصی یا حامل خود را به راحتی انتخاب کرد. برای کار با وسایل نقلیه شخصی خود، باید مجوزها، هزینه سوخت، مقررات، آموزش راننده و مالیات را در نظر بگیرید.
حمل و نقل بین المللی کالاهای خطرناک از طریق جاده تابع مقررات بین المللی، به ویژه توافق نامه کشور مربوطه در مورد حمل و نقل بین المللی کالاهای خطرناک از طریق جاده است. رانندگان وسایل نقلیه حامل کالاهای خطرناک باید گواهی آموزشهای لازمی را در مورد کالاهای خطرناک داشته باشند. کلیه وسایل نقلیه تجاری که دارای کالاهای خطرناک هستند باید از آزمونهای خاصی عبور کنند و با استانداردهای ویژه به خوبی آشنا شوند. این دسته از کالاها به عنوان خطرناک تعریف می شوند: مواد خورنده، مواد منفجره، مایعات و مواد جامد قابل اشتعال، گازها، مواد اکسید کننده، مواد رادیواکتیو و مواد سمی و اسلحه.
حمل و نقل ریلی برای تجارت بین المللی
اگر به دنبال روشی هستید که کم هزینه باشد و نمیتوانید از روشهای قبلی استفاده و هنوز نمیدانید روش مناسب حمل و نقل بین المللی چیست باید به سراغ حمل و نقل ریلی بروید. حمل و نقل ریلی روشی مقرون به صرفه و کارآمد برای جابجایی کالا است و مزایای زیادی را ارائه میدهد.
خطرات حمل و نقل ریلی:
- مسیرها و جدول زمانی موجود به ویژه در مناطق دور افتاده قابل انعطاف نیست
- این روش میتواند گرانتر از حمل و نقل جاده ای باشد
- خرابی مکانیکی یا توسعه صنعتی سیستم ریلی میتواند خدمات را مختل کند
هر کشوری قوانین ریلی مخصوص به خود را دارد. به عنوان مثال کنوانسیون مربوط به حمل و نقل بین المللی از راه آهن (COTIF) یک سیستم قانونی است که در 45 کشور اروپا، آفریقای شمالی و خاورمیانه که عضو OTIF هستند، سازمانی بین المللی برای حمل و نقل بین المللی راه آهن محسوب میشود.
برای حمل و نقل کالاهای خطرناک که دارای کد کالاهای خطرناک سازمان ملل هستند، یا کالاهایی که شرکت حمل و نقل آن را خطرناک قلمداد میکند، لازم است اظهارنامه کالاهای خطرناک را تکمیل کنید.
فعالیتهای اصلی شرکتهای حمل و نقل بینالمللی
شرکتهای حمل و نقل بینالمللی دارای فعالیت مختلفی هستند. با این وجود، فعالیتهای اصلی شرکتهای حمل و نقل بینالمللی را میتوان به دو گروه تقسیم نمود.
- فعالیت فورواردر (حمل کالا از طریق روش زمینی، هوایی، دریایی یا ترکیبی از آنها)
- فعالیت کریری (حمل کالا بدون واسطه از کشور مبدا به کشور مقصد به صورت زمینی)
در بخشهای بعدی، بیشتر در رابطه با وظایف شرکتهای حمل و نقل کریر و شرکتهای حمل و نقل فورواردر توضیح خواهیم داد. با این وجود، لازم است بدانید که تفاوت اصلی میان فعالیت این دو شرکت در نحوهی حمل بار است.
در کنار دو فعالیت اصلی مذکور برای شرکتهای حمل و نقل بینالمللی، این شرکتها در زمینهی ارائه خدمات رهگیری و ردیابی محمولهی ارسال شده، استفاده از کانالها و وسایل مختلف جهت ارسال کالا در کمترین زمان ممکن، تحویل به موقع کالا به مشتری در سراسر جهان، ارائه خدمات آنلاین، خدمات بیمه و تاییدیه و غیره نیز فعالیت دارند.
تمامی این فعالیتها به کمک تکنولوژیهای روز دنیا انجام میشوند تا فرایند حمل و نقل به صورت کاملاً خودکار و با کمترین هزینهی ممکن صورت پذیرد. این تکنولوژیها علاوه بر کاهش هزینههای حمل و نقل موجب بهبود عملکرد آنها نیز شدهاند.
عوامل موثر بر انتخاب نوع حمل و نقل
امروزه، حمل و نقل از اهمیت بسیار زیادی، به خصوص در تجارت و بازرگانی، برخوردار است. با این وجود، روشهای مختلفی برای این منظور وجود دارند: روش حمل دریایی، روش حمل ریلی، روش حمل هوایی و روش حمل جادهای. هر یک از این روشها دارای مزایا و معایبی هستند. با این وجود، عوامل مختلفی در تعیین نوع حمل و نقل موثر هستند. از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ظرفیت بارگیری کالا
- دسترسی به انواع راههای حمل و نقل بینالمللی
- هزینه یا کرایه حمل کالا
- سرعت انتقال کالا به مقصد
- ریسک حمل و نقل
- اقتصادی بودن روش حمل و نقل (برآیندی از موارد مذکور در انتخاب روش اقتصادی تاثیرگذار هستند).
تفاوت کریر و فورواردر در چیست؟
به طور کلی، شرکتهای حمل و نقل را میتوان به دو دستهی اصلی تقسیم کرد: شرکتهای حمل و نقل کریر و شرکتهای حمل و نقل فورواردر. شرکتهای حمل و نقل کریر زیرمجموعهای از شرکتهای حمل و نقل هستند و زمینهی فعالیت آنها، حمل و نقل زمینی است. به عبارت دیگر، حمل و نقل توسط این شرکتها از طریق وسایل نقلیهای شخصی یا اجارهای (قراردادی) صورت میگیرد.
شرکتهای کریر، وظایف مختلفی دارند. از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صدور راهنامه و عقد قرارداد حمل
- ارائه مدارک و اسناد موردنیاز برای سفر
- ارائه ضمانتنامههای موردنیاز به سازمانهای مربوطه برای اخذ اسناد و مدارک ضروری
- تحویل کالا از شرکتهای حمل و نقل فورواردر
- کنترل و نظارت بر فرآیند بارگیری کامیون و تطبیق محموله ارسالی با محموله مذکور در اسناد حمل
- ارائه مدارک موردنیاز گمرک در مبدا و مقصد
- ارائه بارنامه
- تعیین مسیر و مدت زمان حمل کالا
- تحویل محموله به گیرنده در مقصد مشخص شده
- امضای اسناد مربوط به کسر و اضافه و آسیبدیدگی کالا
هر چه یک شرکت حمل و نقل کریر، کارکنان باتجربهتر و تعداد وسایل نقلیهی بیشتری در اختیار داشته باشد، توانایی بیشتری در زمینهی حمل موفقیتآمیز کالاها خواهد داشت.
شرکتهای حمل و نقل دیگری به نام فورواردر نیز وجود دارند که زیرمجموعهی شرکتهای حمل و نقل بینالمللی قرار میگیرند. این شرکتها نسبت به دیگر شرکتهای حمل و نقل بسیار بزرگتر هستند و کارکنان بیشتری دارند. علاوه بر این، یک دفتر مرکزی بزرگ و مجهز نیز تمامی هماهنگیهای لازم در شرکتهای فورواردر را انجام میدهد.
شرکتهای فورواردر برخلاف شرکتهای کریر تنها محدود به حمل و نقل زمینی نیستند. این شرکتها از انواع روشهای حمل و نقل، به خصوص ریلی، دریایی و زمینی به منظور انتقال کالا استفاده میکنند.
در مجموع، وظایف شرکتهای فورواردر را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
- صدور پروفرمای حمل
- بستن قرارداد با صاحب محموله یا کالا
- صدور بارنامه
- جمعآوری کالا با توجه به تقاضای صاحب کالا و قرارداد حمل
- انبار کردن کالا با توجه به قرارداد حمل و تقاضای صاحب بار
- بستهبندی کالا با توجه به تقاضای صاحب کالا و قرارداد حمل
- بیمه باربری با توجه به تقاضای صاحب کالا و قرارداد حمل
- انجام مراحل ترخیص کالا در گمرک مبدا
- انعقاد قرارداد با سازمانهای مختلف و دریافت راهنامه و بارنامه زمینی، هوایی و دریایی
- اخذ ترخیصیه از نماینده خطوط حمل هوایی و دریایی
- دریافت صورتجلسه کسر و اضافه و آسیبدیدگی کالا
- تسویه حساب با طرفین مربوطه
- اعلام ورود بار به گیرنده
حمل و نقل بینالمللی جادهای
حمل و نقل بینالمللی جادهای به کمک کامیونهای مجهز و استاندارد صورت میگیرد به طوری که هیچگونه آسیبی به محموله ارسالی وارد نمیشود. این روش حمل و نقل را میتوان یکی از قدیمیترین روشها دانست که در آن حمل بار به کمک کامیونهای چادری، یخچالی، کانتینربر و غیره انجام میشود.
به دلیل میزان بسیار پایین لرزش و نوسان، حمل و نقل جادهای برای جابهجایی کالاهایی با حساسیت بالا بسیار مناسب هستند. کالاهای مختلفی از قبیل فرآوردهها نفتی، پتروشیمی، کالاهای خطرناک و فاسدشدنی، کالاهای سنگین و ترافیکی و غیره همگی به کمک حمل و نقل جادهای قابل انجام هستند. علاوه بر این، سرعت ارسال نیز نسبت به سایر روشهای حمل و نقل زمینی بسیار بالاتر است.
به طور کلی، از جمله مزایای حمل و نقل جادهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تضمین سلامت محمولهی ارسالی
- ارسال در کمترین زمان ممکن
- میزان بسیار کم لرزش و نوسان
حمل و نقل جادهای معمولاً برای مسافتهای کوتاه مقرون به صرفه است اما امکان استفاده برای فواصل دور و مسیرهای طولانی نیز وجود دارد. از دیگر مزایای حمل و نقل جادهای میتوان به امکان تحویل بار به صورت مستقیم و بدون واسطه اشاره کرد. با این وجود، حمل و نقل جادهای دارای معایبی نیز میباشد. به عنوان مثال، شرایط آب و هوایی نامناسب از جمله سیل یا طوفان میتواند حمل محموله را دچار مشکل کند. علاوه بر این، تعداد تصادفات جادهای بسیار بیشتر از سوانح هوایی و دریایی است.
لازم به ذکر است که سرعت ارسال محموله در حمل و نقل جادهای به مسیر موردنظر نیز بستگی دارد. مسیر نامناسب میتواند این سرعت را کاهش دهد. یکی دیگر از معایب روش حمل و نقل بینالمللی جادهای، محدودیت در حجم و وزن کالاست. بسیاری از کالاها برای حمل و نقل به کمک کامیونها مناسب نیستند.
سخن پایانی
ما در این مطلب نگاهی به حمل و نقل بین المللی انداختیم و دیدیم که حمل و نقل بین المللی چه ویژگیهایی دارد و بهترین روش حمل و نقل بین المللی چیست. اگر شما نیز قصد دارید که وارد این حوزه شوید یا کار تجارت با کشورهای دیگر را آغاز کنید، بهتر است که در ابتدا به مسائل مهمی مانند نوع کالا، وزن آن، زمان موردنیاز برای حمل و نقل و میزان بودجه خود نگاهی بیاندازید.
هر کدام از روشهای حمل و نقل برای گونه خاصی از کالاها و شرایط مناسب است. به عنوان مثال اگر قصد دارید کالایی را به کشور دیگری بفرستید و از نظر زمانی عجله دارید، روش حمل و نقل هوایی بهترین گزینه است. قوانین کشورها نیز در این مسئله بسیار تاثیرگذار است.
اگر قصد دارید که در مورد روشهای حمل و نقل بیشتر بدانید، با یکی از شرکتهای این حوزه تماس بگیرید تا خدمات خود را به شما ارائه بدهد. از آن جایی که قوانین کشورها با سرعت فراوانی تغییر میکنند، بهتر است که از این شرکتها بخواهید به شما در این زمینه کمک کنند. این شرکتها با جدیدترین قوانین آشنا هستند و کاری میکنند که حمل و نقل شما به مشکل برنخورد.
لینک منبع: saloodo.com