مقدمه
حمل و نقل جزو اساسیترین فاکتورهایی است که در حوزه تجارت و بازرگانی ایفای نقش کرده و توجه به آن باید در اولویت هر کشوری قرار بگیرد. اگر نگاهی به کشورهای توسعه یافته بیاندازیم، متوجه خواهیم شد که تمامی این کشورها ابتدا مسیرهای بین المللی خود را توسعه بخشیده، سپس به تجارت با سایر کشورها پرداختهاند. در این بین، حمل و نقل بینالمللی زمین دریا اهمیت خاصی پیدا میکند.
بسیاری از کشورهایی که با یکدیگر در تجارت هستند از موقعیت جغرافیایی متفاوتی برخوردارند؛ به گونهای که یکی از آنها ممکن است هیچ اشرافی به راه دریا نداشته باشد و دیگری مانند کشور ژاپن در مجاورت اقیانوس باشد. از این رو، باید شرکتهایی را برای ارسال بار انتخاب کرد که خدمات آنها شامل زمین دریا باشد.
جایگاه حمل و نقل بینالمللی زمین دریا در ایران
بر خلاف حمل و نقل زمینی و هوایی، حمل و نقل دریایی در ایران هنوز به جایگاه واقعی خود در منطقه نرسیده است. جالب است که کشور امارات با آن وسعت کم خود در صدر کشورهای پیشرو در زمینه حمل و نقل دریایی است. البته، تحریمهای بین المللی نیز موجب شده تا بسیاری از واردات صادرات کشور دچار مختل شود؛ امری که ضربهای سخت به کسب و کار و از همه مهمتر شرکتهای حمل و نقل وارد کرده است.
اما، با این حال باز هم نباید این مسئله را بهانه قرار داد و بهتر است توجهها به سمت این روش حمل و نقل کارآمد بیشتر باشد. خوشبختانه، طبق برنامه چهارم توسعه، قرار است بنادر جنوبی کشور تبدیل به قطب بنادر تجاری منطقه شوند که این امر دور از انتظار نیست. این امر نیاز به سرمایهگذاریهای خصوصی دارد که میتواند نظر تاجران را بیش از پیش به خود جلب کند.
چگونگی حمل و نقل بینالمللی زمین و دریا
در این روش همانطور که از نامش پیداست، کالاها طی دو مسیر جابهجا میشوند. به این معنی که صفر تا صد حمل کالا به شرکتهای حمل و نقل زمین دریا سپرده شده و آنها موظفند تا تمامی مراحل ارسال بار به مقصد را بر عهده بگیرند. مثلا، اگر کالایی در تهران است، آنها بار را توسط کامیونهای ترانزیت به یکی از بنادر جنوبی کشور برده و از آنجا طبق روال عادی از طریق کشتی به مقصد ارسال میکنند. به همین سادگی!
البته، این تنها خدماتی نیست که این شرکتها ارائه میدهند. آنها قادرند تا کالاها را حتی در مقصد نیز از طریق کامیونهای ترانزیت به مقصد نهایی تحویل دهند که به این روش، سرویس درب به درب میگویند. این شرکتها با عقد قرارداد با شرکتهای حمل و نقل مختلف خارجی تمامی مسیرهای ارسالی را فراهم کرده و بهترین راه را برای انتقال کالا انتخاب میکنند؛ به گونهای که در بسیاری از مواقع بخش قابل توجهی از هزینههای ترانزیت کاهش مییابد.
آشنایی با مسیرهای آبی و بنادر تجاری ایران
خلیج همیشگی فارس اصلیترین مسیر حمل و نقل بینالمللی زمین دریا در کشور است. علی رغم تحریمهای شدید اقتصادی هنوز هم روزانه تعداد قابل توجهی از کالاها از این مسیر به نقاط مختلف جهان صادر و تعداد زیادی نیز وارد میشود. از آن جایی که تعداد زیادی کشتی باری از این منطقه عبور میکنند، کشتیهای باری ایرانی نیز در بین آنها اقدام به حمل و نقل کالا کرده و این گونه تحریمها را دور میزنند. تحریمهایی که هیچگاه نتوانسته به اقتصاد کشور لطمه وارد کند.
مهمترین بنادر جنوبی کشور عبارتند از بندر شهید رجایی، بندر آبادان، بندر شهید باهنر، بندر عسلویه، بندر عباس، بندر امامخمینی، بندر چابهار، بندر خرمشهر، بندر بوشهر و غیره که همگی جزو اصلیترین بنادر کشور میباشند. کالاهایی که توسط شرکتهای حمل و نقل زمین دریا ارسال میشوند، قبل از بارگیری وارد این بنادر شده و مراحل ترخیص خود را انجام میدهند.
خدمات شرکت حمل و نقل بینالمللی زمین دریا
شرکتهای حمل و نقل زمین دریا در کنار وظیفه اصلی خود یک سری خدمات منحصربفرد را ارائه میدهند. این خدمات به قدری کاربردی است که خیلی از شرکتهای تجاری صفر تا صد امور خود را به آنها میسپارند.
تحویل درب به درب کالا
یکی از اصلیترین خدماتی که این شرکتها ارائه میدهند دریافت کالا از درب منزل یا شرکت و تحویل آن به مقصد است. شرکتها حمل و نقل دقیقا مانند تیپاکس عمل میکنند. آنها طبق قراردادی که درب منزل به تاجران امضا میکنند، کالاها را تحویل و برای بستهبندی به انبار منتقل میکنند. سپس، با بررسی نوع و میزان خطرناک بودن آن بهترین روش و در عین حال کوتاهترین مسیر را برای ارسال انتخاب میکنند.
انجام فرایند ترخیص کالا از گمرک
شما میتوانید از شرکت حمل و نقل بینالمللی زمینی دریایی بخواهید تا فرایند ترخیص کالا و انجام کارهای اداری گمرکات را بر عهده بگیرند. آنها نیز این کار را با کمترین هزینه ممکن انجام میدهند. کافیست یک وکالت حقوقی به آنها بدهید و مابقی امور را به آنها بسپارید. این شرکتها با داشتن کارمندان باتجربه تمامی امور گمرکی را طی کرده و کالاها را به مقصد میرسانند. البته، عکس این قضیه نیز صادق است. آنها میتوانند کالاها را از گمرک تحویل گرفته و با طی کردن فرایند ترخیص به دست صاحبان آن در کشور برسانند.
ارائه مسیرهای متنوع برای ارسال
همانطور که گفتیم این شرکتها با نهادهای حمل و نقل مختلف در ارتباط بوده و کالاها را از مسیرهای گوناگونی به مقصد میرسانند. این مسیرها شامل مسیرهای کوتاهبرد، میانبرد و طولانی میشود. مسیرهای کوتاهبرد مخصوص کالاهایی است که ارسال آنها فوری بوده و از طریق کوتاهترین مسیر با هزینه بالا ارسال میشوند. مسیرهای میانبرد نیز جزو مسیرهایی معمولی با زمان ارسال متوسط است. اما، مسیرهای طولانی که شامل کمترین هزینه نیز میشود برای ارسال کالاهای غیر ضروری است. کالاهایی که زمان خاصی برای تحویل آنها لحاظ نشده و پس از چندین روز الی چندین ماه به مقصد میرسند.
امکان عقد قرارداد با مشتریان
از دیگر خدماتی که شرکتهای حمل و نقل بینالمللی زمین دریا ارائه میدهند، عقد قرارداد با مشتریان است. شما به عنوان تاجر میتوانید با عقد قراردادهای 1 الی 5 ساله صفر تا صد فرایند ارسال یا دریافت کالاهای خود را به این شرکتها بسپارید. این امر موجب میشود تا آنها به شما تخفیفهای ویژه ارائه دهند.
اصول حمل و نقل دریایی
حمل و نقل آبی دارای قوانین و اصطلاحات خاصی بوده که هر کدام مسئله مهمی را بیان میکنند. برای این که بتوان با نحوه عملکرد این شرکتها آشنا شد، باید این اصطلاحات را آموخت.
بارنامه دریایی
یکی از اصطلاحاتی که شرکتهای حمل و نقل بینالمللی زمین دریا از آن استفاده میکنند، بارنامه است. بارنامه سندی است که پس از وصول کالا توسط حمل کننده صادر میشود. در بارنامه مواردی ذکر میشود که هر کدام بیانگر مفهوم مهمی بوده و در آینده میتوانند به ضرر یا به سود حمل کننده باشند. مواردی چون نوع کالا، مقصد حمل، روش حمل و مبدا حمل. بارنامه درنهایت باید به امضای فرمانده کشتی برسد. بارنامه دریایی دارای انواع مختلفی است که در ادامه به رایجترین آن اشاره میکنیم:
- بارنامه سراسری: این بارنامه مخصوص شرکتهای زمین دریا بوده و به این موضوع اشاره دارد که کالا تا مقصد نهایی از طریق چند مسیر و توسط چند وسلیه نقلیه حمل میشود.
- بارنامه مستقیم: شامل حمل مستقیم کالا از مبدا به مقصد بدون جابهجایی و تغییر مسیر
- بارنامه چارتر: شامل رهن یا اجاره کشتی به صورت کامل. البته، این روش مورد تایید بانکها نبوده و شامل هیچ تسهیلاتی از سوی آنها نمیشود.
فورواردر
شرکتهای حمل و نقل بینالمللی زمین دریا با پذیرش مسئولیت حمل کالا در واقع وظایفی را برعهده گرفتهاند. این وظایف عبارتند از صدور پرفرمای حمل، انعقاد قرارداد حمل با صاحب کالا، صدور بارنامه، انعقاد قرارداد با موسسات مختلف حملکننده جهت اخذ بارنامه، انجام تشریفات گمرکی، ارائه اطلاعات دقیق از موعد تحویل کالا، تسویه حساب با طرفین قرار داد و در نهایت اعلام تحویل کالا به مقصد.
فعالیت Career
این فعالیت شامل تعهداتی است که فورواردر آن را میپذیرد و تا انتهای مسیر باید به آن عمل کند. در غیر این صورت شامل جریمههای سنگین از سوی نهادهای داخلی و حتی بین المللی میشوند. این وظایف شامل مواردی چون تهیه سندهای مورد نیاز جهت سفر (بیمهنامه، ویزا و غیره)، تحویل کالا در مدت زمان تعیین شدهو رعایت تمامی موارد ذکر شده در قرارداد میشوند. تمامی این مندرجات باید مطابق با قوانین بین المللی حمل و نقل دریایی باشد.
مزایای حمل و نقل دریایی
حمل و نقل بینالمللی زمین دریا شامل مزایای مختلفی است که مهمترین آنها عبارتند از:
- حمل ارزان کالا
- ایمنی بالا
- ثابت بودن تعرفهها
- وجود مسیرهای متعدد برای ارسال کالا
- وجود روشهای مختلف حمل کالا نظیر کوتاهبرد، میانبرد و طولانی
سخن پایانی
در این مطلب شما را با یکی از روشهای رایج در حمل و نقل دریایی آشنا کردیم . در این روش صفر تا صد ارسال کالا بر عهده شرکت مربوطه بوده و شما میتوانید بدون هیچ دغدغهای کالاهای خود را ارسال یا دریافت کنید. شرکت حمل و نقل بین المللی ستاره آبی دریا یکی از پیشگامان کشور در این زمینه و سالانه حجم انبوهی از کالاها را وارد و صادر میکند. این شرکت با رعایت تمام نکات فنی و حقوقی کالاهای شما را در کمترین زمان ممکن به مقصد ارسال میکند.