مقدمه
در بین روشهای حمل و نقل بین المللی، مانند حمل و نقل دریایی، ریلی و هوایی این روش هوایی است که گل سر سبد آنها بوده و بسیاری از مسافران از آن به عنوان یک تجربه فراموش نشدنی یاد میکنند. اما، این روش تنها محدود به جابجایی مسافر نشده و خیلی از کالاها از طریق آن ترانزیت میشوند. در انواع حمل و نقل هوایی از روشهای نوین جهت راحتی مسافران استفاده میشود و این امر لزوم توجه بیشتر به این روش از ترانزیت را در کشور ضروری میکند. متاسفانه، به دلیل تحریمهای بین المللی بسیاری از خریدهای شرکتهای هواپیمایی ایران از کمپانیهای غول پیکر هواپیماسازی بلوکه شده و امکان واردات آنها به کشور نیست.
اما، باز هم شرکتهای مسافربری و ترانزیت کشور با تدابیر خود توانستهاند نیازهای جامعه را تا حد زیادی برطرف کنند. به طور کلی، حمل و نقل هوایی هرگز شیوههای تکراری برای مشتریان ارائه نداده و بسته به نوع کالا و سلیقه مسافران روشهای مختلفی را برای آنها در نظر میگیرد. در ادامه این مطلب وبلاگ حمل و نقل بینالمللی ستاره آبی دریا قصد داریم تا ابتدا جایگاه حمل و نقل هوایی را در ایران بررسی کرده و سپس با ارائه توضیحاتی، روشهای حمل و نقل هوایی را معرفی کنیم.
جایگاه انواع حمل و نقل هوایی در ایران
اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، صنعت هوایی کشور هنوز نتوانسته پس از 40 سال جایگاه اصلی خود را در کشور به دست آورد. البته، بخش عمدهای از این امر به تحریمهای خارجی ربط دارد که امکان واردات هواپیما و متعلقات آن به کشور میسر نیست. حمل و نقل هوایی جزو محبوبترین روشهای ترانزیت بوده و کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که از یک سفر هوایی بدش بیاید. اما، متاسفانه هزینه بالای بلیت و اسکان مسافران مزید بر علت شده است تا افراد کمی از این روش به طور مستمر استفاده کنند. امری که ممکن است صنعت هوایی ایران را با خطر ورشکستگی مواجه کند.
صنعت هواپیمایی ایران در بین کشورهای منطقه رتبه یازدهم را در اختیار دارد که این موضوع چندان جالب نیست؛ چراکه ایران تا قبل از انقلاب شکوهمند اسلامی رتبه نخست را در این زمینه در اختیار داشت. این در حالی است که تعداد فرودگاههای ایران نسبت به قبل از انقلاب با رشد 350 درصدی مواجه بوده و مسافران آن نیز از 3 میلیون نفر در سال به 21 میلیون در سال افزایش یافته است. با این حال نمیتوان گفت که ایران در این سالها بیکار نشسته، بلکه با تلاشهای بی وقفه خود در تلاش بوده است تا تحولی بزرگ در صنعت هوایی کشور بپا کند.
انواع حمل و نقل هوایی
در واقع نوع ترانزیت هوایی بر اساس سه فاکتور مهم حجم کالا، زمان تحویل و قیمت تعیین میشود که البته هیچکدام نسبت به دیگری برتری ندارند؛ اما، میتوان گفت که هر کدام بسته به نیاز افراد کاربرد داشته و امکان سهولت در جابه جایی کالا یا مسافر را فراهم میکند. در اصل، باید با مطلع بودن از خصوصیات این روشها بهترین گزینه را برای حمل و نقل کالاهای خود انتخاب کرد.
علاوه بر ویژگیهای حمل و نقل باید هزینهها، ارزش کالای حمل شده و همچنین سایز و وزن آنها را مورد ارزیابی قرار داد؛ به گونهای که اگر کالای مورد نظر طلا یا اسکناس است، باید ایمنترین روش حمل هوایی را برگزید. در ادامه به چند روش اصلی انواع حمل و نقل هوایی اشاره کرده و اطلاعاتی در این خصوص در اختیار شما قرار میدهیم.
پرواز چارتر (هم مسافران هم کالا)
زمانی که تمام صندلیهای یک هواپیما به طور یکجا در اختیار یک شرکت هواپیمایی قرار گیرد، به آن پرواز چارتر گفته میشود. به عنوان مثال، زمانی که آژانس هواپیمایی یک مسیر پروازی مثلا ایران – توکیو را برای مدت مشخصی چارتر کند، به آن پرواز چارتر ایران – توکیو گفته میشود. این پروازها معمولا برای مسیرهای پرتردد به کاربرده میشود تا امکان رزرو بلیت در هر زمان میسر باشد.
این روش از حمل و نقل، کوتاهترین مسیرها را برای رفت و آمد انتخاب میکند تا در ترافیک هوایی گیر نیافتد. البته، تنها آژانسهای خصوصی و گردشگری از پرواز چارتر استفاده نمیکنند، بلکه ارگانها، باشگاههای ورزشی، نهادهای دولتی، ادارهها و غیره نیز برای تعداد زیادی از پرسنل خود از این پروزها رزرو میکنند. از مهمترین مزایای روش چارتر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صرفه جویی در مصرف هزینهها
- مسیر کوتاهتر نسبت به سایر انواع روش حمل و نقل هوایی
- امکان رزرو گروهی
- امکان رزرو مدتدار؛ مثلا 3 ماه
- دربست اجاره کردن هواپیما برای مدت زمان مشخص
پرواز سیستمی (مخصوص مسافران)
تفاوت اصلی پرواز سیستمی با پرواز چارتر در برنامه زمانی، هزینه بلیت و شرایط سنی است؛ به گونهای که در پرواز سیستمی برنامه و هزینه پروازها در طول ماه مشخص بوده و امکان تغییر آن توسط مسافران وجود دارد. به عنوان مثال، شما میتوانید از چند ماه قبل با پرداخت هزینه اقدام به رزرو بلیت استانبول کنید و بعدا بنا به دلایل شخصی زمان یا تاریخ سفر خود را جابجا کنید. اما، در روش چارتر این امکان میسر نبوده و امکان تغییر تاریخ و ساعت پرواز وجود ندارد.
هزینه بلیت نیز یکی دیگر از تفاوتهای اصلی بین پرواز سیستمی و چارتر است. معمولا، هزینه رزرو بلیت در انواع حمل و نقل هوایی بسته به امکانات پرواز متغیر بوده و قبل از سفر باید به آن توجه کرد. نکتهای که در مورد بلیتهای سیستمی وجود دارد این است که هر چه دیرتر اقدام به خرید آن کنید، قیمت بلیت گرانتر میشود. اما، در مورد بلیتهای چارتر قضیه فرق کرده و قیمت آنها به مراتب از بلیتهای سیستمی ارزانتر است. چراکه تعداد زیادی از بلیتها به طور عمده توسط یک شرکت هواپیمایی خریداری شده و برای رقابت با سایر آژانسها آن را ارزان میفروشد.
تفاوت بعدی بین پرواز چارتر و سیستمی تعیین قیمت بر اساس شرایط سنی است؛ به گونهای که قیمت بلیتها برای گروههاس سنی کودکان، نوزادان، بزرگسالان و نوجوانان متفاوت است. مثلا کمترین قیمت بلیت مختص به نوزادان و کودکان بوده و گرانترین آن مختص به بزرگسالان میباشد. اما، در پرواز چارتر تنها بهای بلیت نوزدان زیر 2 سال ارزانتر است.
پرواز بازرگانی
یکی دیگر از انواع حمل و نقل هوایی روش ترانزیت بازرگانی است. در این روش تنها کالاها جابجا میشوند که البته حمل آنها دارای قواعد و اصولی خاصی است که توسط شرکت هواپیمایی ایران و همچنین شرکت هواپیمایی بین المللی ایکائو تعیین میگردد. حمل و نقل کالا به دو روش کارگو و فریت انجام میشود که روش نخست مقرون به صرفهتر است. در روش کارگو که یک روش تجاری محسوب میشود، حمل کالا به صورت دسته جمعی بوده و افراد میتوانند بارهای کم خود را به همراه سایر مرسولات به مقصد ارسال کنند. این روش توسط هواپیماهای مخصوص باربری انجام شده و مطابق با استانداردهای ایمنی صورت میگیرد.
روش فریت نیز مربوط به حمل کالاهای مسافران است که قصد سفرهای طولانی مدت را دارند و تجاری نمیباشد. به همین منظور باید از هواپیماهایی استفاده کنند که امکان حمل بار آنها را به این روش داشته باشند. معمولا، اکثر هواپیماهای مسافربری قابلیت حمل کالا به صورت فریت را دارند و از این بابت جای نگرانی وجود ندارد.
چگونه کالاهای خود را ترانزیت کنیم؟
اکنون که با انواع روش حمل و نقل هوایی آشنا شدید، بد نیست از چگونگی ترانزیت کالا نیز مطلع شوید. برای این کار کافیست به یکی از آژانسهای هوایی مراجعه کرده و با پر کردن فرم درخواست و پرداخت هزینه، کالای خود را به مقصد مربوطه ارسال کنید. این روش بسیار ایمن بوده و بسیار کارآمد است.از جمله مواردی که میتوان حمل کرد :حمل بار سنگین هوایی، حمل مایعات، حمل انواع باتری، حمل کالاهای خطرناک، حمل Door To Door و سرویس حمل اسناد.
از مهترین مزایای این روش عبارتند از:
- ترانزیت بار به تمامی نقاط کشور و جهان
- همکاری با اکثر شرکتهای حمل بار و خطوط هوایی
- برخورداری از سرعت بالا در خدمات رسانی و حمل و نقل بین شهری
- ارائه سرویس درب به درب
- محاسبه هزینه بار بر اساس وزن و اندازه کالا که این امر هزینهها را به صرفه میکند
- استعلام وضعیت بار از طریق پیامک و ایمیل
روش حمل کالا در انواع حمل و نقل هوایی
به طور کلی، کالاها به دو روش عمومی و ویژه از طریق هواپیما ترانزیت میشوند. کالاهای عمومی همانطور که از نامشان پیداست از ارزش نسبتا کمی برخوردار بوده و حمل آنها بسیار ساده است. کالاهایی نظیر لوازم الکترونکی شامل این روش شده که حدود 40 درصد از کل حمل و نقل هوایی در سطح بین الملل را در بر میگیرد.
در آن سو، حمل محموله ویژه شامل کالاهایی چون حیوانات، طلا، مواد شیمیایی خطرناک، غذاهای دریایی، دارو، فلزات گرانبها و غیره میشود. این محمولهها نیز شامل خدماتی میشوند که مهمترین آن عبارتند از:
- سرویس درب به درب
- امنیت بالا در جابجایی کالا نسبت به سایر انواع روش حمل و نقل هوایی
- ارائه سرویس فرودگاه به فرودگاه
- ارسال سریع کالا طبق استانداردهای بین المللی
- پرداخت وجه از طریق دستگاه پوز و غیره
قبل از ارسال کالا بهتر است از نوع محموله و قوانین ترانزیت آن مطلع شوید تا در هنگام ارسال با مشکلی مواجه نشوید. آژانسهای هوایی با ارائه بهترین خدمات خود میتوانند شما را در حمل کالاهای شما کمک کنند.
سخن پایانی
در این مطلب شما را با انواع حمل و نقل هوایی آشنا کرده و اطلاعاتی مفید در این زمینه ارائه کردیم. حمل و نقل هوایی به دلیل سرعت بالا ترانزیت کالاها از محبوبیت زیادی برخوردار بوده و بسیاری از افراد این روش را به سایر روشها ترجیح میدهند. اگر قصد ارسال کالای خود به نقاط مختلف جهان را دارید، میتوانید از طریق شرکتهای باربری هوایی اقدام به این کار کنید.