کارت بازرگانی چیست؟ شرایط و هزینه اخذ آن بازرگانی یک مجوز مهم است که بر اساس قوانین گمرکی کشور، به اشخاص چه حقوقی و چه حقیقی داده می شود تا بتوانند به واسطه ی این کارت تجارت کنند و به صادرات و واردات کالا بپردازند. این تجارت نوعی تجارت برون مرزی محسوب می شود که شامل فعالیت هایی مثل ثبت سفارش و ترخیص کالا می باشد و علاوه بر این دو شامل واردات از مناطق آزاد، حق العمل کارگری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز می باشد. این کارت نوعی شناسنامه تجاری می باشد که به فعالیت های تجاری وجه قانونی می دهد. همه ی تجار نمی توانند آزادانه صادرات و واردات کالا ها را انجام دهند و فقط تجاری می توانند کالا را وارد یا صادر کنند که کارت بازرگانی داشته باشند.
صدور کردن این کارت به این معنا می باشد که بازرگان موسسه خود را در دفتر بازرگانی ثبت کرده باشد و دفاتری که پلمپ شده اداره هستند را داشته باشد. در رابطه با شرکت هایی که تجاری هستند، این کارت به اسم مدیر مسئول شرکت صادر می شود. بازرگانانی که تمایل دارند این کارت را بگیرند باید طبق فرم های چاپ شده اتاق بازرگانی بگویند که برای چه تجارتی می خواهند کارت بگیرند و ۲ نفر که خودشان هم عضو اتاق بازرگانی هستند باید آن ها را معرفی نمایند. شرکت ها و بازرگانان خارجی که کارت بازرگانی دارند در صورت تقابل معامله می توانند در ایران معامله کنند، یعنی به شرطی به بازرگانان خارجی این کارت داده می شود که بازرگانان ایرانی هم بتوانند در کشور آن ها فعالیت کنند.
شناخت انواع کارت بازرگانی
بر ۲ اساس کارت های بازرگانی را می توان تقسیم بندی کرد. اول بر اساس نوع کار و فعالیتی که با کارت بازرگانی می توان انجام داد دوم بر اساس حقیقی یا حقوقی بودن کارت. در بین این کارت ها کارت اشخاص حقیقی از اصلی ترین و مهم ترین کارت های بازرگانی است.
در اینجا به انواع کارت بازرگانی بر اساس نوع فعالیت می پردازیم:
- کارت تجاری: کارت تجاری از اصلی ترین و رایج ترین کارت های بازرگانی محسوب می شود. اشخاصی که کارت تجاری را دارند می توانند فعالیت هایی مثل: واردات و صادرات، ترخیص کالا و امور مربوط به گمرک، ثبت سفارش و این کار ها را انجام دهند.
- کارت موردی: بسیاری از افراد هستند که فقط یک بار می خواهند فعالیت های تجاری انجام دهند. که این افراد می توانند این کارت تجاری موردی را بگیرند. به عبارتی این کارت یکبار مصرف است و پس از اولین استفاده باطل می شود.
- کارت تولیدی و صنعتی: بسیاری از شرکت های صنعتی و تولیدی هستند که می خواهند مواد اولیه لازم برای تولید محصولاتشان را از کشور های دیگر وارد کنند. یا قصد دارند که محصولاتشان را خودشان به صورت مستقیم صادر کنند که این واحد های صنعتی و تولیدی می توانند با اخذ کارت های بازرگانی فعالیت های مورد نظر خود را انجام دهند. شرایط اخذ کارت های بازرگانی با کارت های تجاری متفاوت است.
- کارت خدماتی: بسیاری دیگر از کسب و کار ها که مجوز سرمایه گذاری در حوزه های خاص را دارند نیاز دارند که این کارت را داشته باشند . این کارت همانند کارت تجاری می باشد فقط زمینه فعالیتش با کارت خدماتی فرق می کند.
- شرکت های تعاونی: همانطور که از اسمش مشخص است این کارت مخصوص افرادی می باشد که در شرکت های تعاونی فعالیت می کنند. این افراد برای دریافت این کارت می توانند به اتاق های تعاون که در سراسر کشور وجود دارد مراجعه کنند.
- کارت اشخاص حقیقی: اشخاص حقیقی به اشخاصی می گویند که به صورت شخصی اقدام به تجارت کرده اند.
- کارت اشخاص حقوقی: اشخاص حقوقی هم مثل اشخاص حقیقی مانند: شرکت ها، اتحادیه ها و سایر موسسات می توانند برای انجام کار های بازرگانی خود اقدام به دریافت این کارت تجاری کنند.
کارت های بازرگانی کاربرد های زیادی دارند
شاید برای شما سوال به وجود بیاید که چرا برخی از فعالان اقتصادی تمایل بسیار زیادی برای گرفتن کارت های بازرگانی دارند! ما مهمترین مزایای اخذ کارت های بازرگانی را برای شما بازگو می کنیم.
وارد کردن کالا از مناطق آزاد
صادر کردن کلیه کالاهای بازرگانی که مجاز هستند
صدور ویزای تجاری
صدور گواهی مبدا
عضو شدن در اتاق بازرگانی و استفاده از مزایای آن
ایجاد شخصیت و اعتبار تجاری
ارتباط گرفتن با تجاری که خارجی هستند
رد و بدل کردن اطلاعات تجاری در کل جهان
شرکت کردن در نمایشگاه های داخلی و خارجی
ثبت کردن و ترخیص کردن کالا
البته کارت بازرگانی هم به صورت حقیقی و هم به صورت حقوقی قابل دریافت می باشد.
شرایط اخذ کارت های بازرگانی این گونه است که معمولا ۱ ساله صادر می شود و می توان بعد از ۱ سال آن را تمدید کرد. علاوه بر این، اشخاص حقیقی مثل تجار و صادرکنندگان شخصی، افراد حقوقی مثل شرکت های تولیدی و شرکت های دیگر هم می توانند این کارت را دریافت کنند.
برای اخذ کارت بازرگانی باید شرایط زیر را داشته باشید
برای گرفتن کارت های بازرگانی شرایط و مدارک زیادی مورد نیاز است. مدارکی که برای افراد حقیقی و حقوقی لازم است با یک دیگر فرق می کند.
- داشتن ۲۱ سال سن کامل
- سابقه داشتن در فعالیت های تولیدی و تجاری به مدت حداقل ۳ سال که ۲ نفر از کسانی که عضو اتاق بازرگانی هستند باید تایید کنند
- داشتن مجوز تولید از یکی از وزارتخانه های تولیدی
- داشتن یک محل کسب و کار که متناسب با رشته فعالیت شخص باشد. فرقی نمی کند ک اجاره ای باشد یا ملک برای خود شخص باشد.
- داشتن برگه معافیت نظام وظیفه یا برگ معافیت سربازی برای آقایان
- داشتن یک حساب جاری در یکی از شعبه های بانک های داخلی
- نداشتن محکومیت و سابقه کیفری
- عدم ورشکستگی به تقصیر و تقلب
شرایط اخذ کارت های بازرگانی برای اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی به افرادی گفته می شود که به صورت شخصی اقدام به گرفتن کارت بازرگانی می کنند و فعالیت اقتصادی خود را شروع می کنند. این دسته از افراد برای گرفتن این کارت باید طبق قانون، دارای شرایطی باشند. این شرایط عبارت است از:
- سن فرد نباید از ۲۴ سال کمتر باشد
- فرد باید در زمینه بازرگانی سه سال سابقه فعالیت داشته باشد
- فرد حتما باید یک محل کسب و کار برای خود داشته باشد
- آشنایی فرد با قوانین مالی، گمرک، اداری و سایر قوانین
- تعهد داشتن فرد به تبعیت های سیاست تجاری دولت
- ارائه دفاتر پلمپ شده و اظهارنامه ثبتی
- داشتن صلاحیت اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی
شرایطی که برای دریافت این کارت وجود دارد با گذشت زمان ممکن است دچار تغییر شود. مثلا در زمینه داشتن سرمایه مناسب، برای اشخاص حقیقی ۲۰ میلیون تومان و برای اشخاص حقوقی ۳۰ میلیون تومان لازم می باشد.
شرایط اخذ کارت بازرگانی برای افراد حقوقی:
اشخاص حقوقی برای گرفتن این کارت به شرایطی نیاز دارند این شرایط با شرایط اخذ کارت اشخاص حقیقی تفاوت دارد. اشخاص حقوقی همان شرکت ها، کسب و کار ها و اتحادیه های مختلف می باشند.
این شرایط عبارت است از:
- فرد باید پروانه کسب و کار خود و مجوز داشته باشد
- داشتن یک محل اقامت برای کار خود که مورد تایید باشد
- عدم ورشکستگی
- حساب جاری فرد به میزان ۲۰۰ میلیون موجودی داشته باشد
در قسمت بالا با هم خواندیم که برای گرفتن کارت برای اشخاص حقیقی یا حقوقی به چه شرایطی نیاز داریم در اینجا قصد داریم مدارکی که برای اخذ کارت های بازرگانی احتیاج داریم را بیان کنیم.
مدارکی که برای اشخاص حقیقی مورد نیاز است با مدارک اشخاص حقوقی تفاوت دارد. اگرچه چند نوع مدرک مشابه در بین آن ها وجود دارد.
مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی
معمولاً با گذشت چند سال مدارک لازم برای دریافت کارت بازرگانی تغییر می کند یا اصلاحاتی در آن به وجود می آید ولی مهم ترین مدارکی که برای دریافت کارت اشخاص حقیقی مورد نیاز بوده موارد زیر است:
- داشتن عکس تمام رخ که ساده باشد و پیش زمینه عکس سفید باشد
- ارائه اصل کارت ملی
- ارائه اظهار نامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی
- ارائه گواهی سوء پیشینه
- گواهی بانکی تایید حساب جاری
- ارائه فرم دال اتاق بازرگانی به همراه امضا و تایید دفتر اسناد رسمی
- داشتن اصل مدرک تحصیلی که حداقل تا دیپلم باشند
- ارائه کارت پایان خدمت یا برگه معافیت دائم از خدمت
- ارائه کد اقتصادی پرداخت هزینه ها از طریق سامانه
مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقوقی:
مدارک مورد نیاز برای اخذ کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی در بسیاری از موارد همانند اشخاص حقیقی است ولی تفاوت هایی در آن دیده می شود. در لیست زیر مهمترین مدارکی که برای صدور این کارت برای اشخاص حقوقی نیاز است را برای شما عنوان کرده ایم.
- ارائه دادن گواهی عدم سوء پیشینه
- ارائه دادن اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی
- کارت ملی مدیرعامل شرکت
- روزنامه رسمی مربوط به ایجاد تغییرات شرکت
- ارائه کد اقتصادی جدید
- ارائه تقاضانامه ثبت شرکتهای با مسئولیت محدود
- ارائه فرم دال اتاق بازرگانی
- ارائه اسناد مربوط به مهار و دفتر کار
برای دریافت کارت های بازرگانی باید به کجا مراجعه کرد؟
افرادی که قصد اخذ کارت بازرگانی را دارند می توانند به این مراکز مراجعه کنند: اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی. این مراکز از مهم ترین نهاد هایی هستند که همیشه می توان برای دریافت کارت بازرگانی به آن ها مراجعه کرد.