واردات و ترخیص مواد شیمیایی ، دستورالعمل و قوانین واردات مواد شیمیایی امروزه با توجه به توسعه صنایع مختلف، ایجاد صنایع جدید، بازار رقابتی، آگاهی کامل از بازار داخلی و محصولات تولیدی صنعتی از اهمیت حیاتی برخوردار است. همچنین داشتن چشم انداز کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در بازار و کارخانجات صنعتی، تجزیه و تحلیل عملکرد و فعالیت های رقابتی و جایگاه یابی همه بازارهای خارجی و داخلی ضروری است.
چه موادی در حوزه مواد شیمیایی دسته بندی می شوند؟
واردات مواد شمیایی جزو بیشترین واردات و ترخیص به کشور می باشد. همانطور که میدانید همه کالاها دارای کد تعرفه یا همان HS CODE می باشند که هر ساله توسط دولت و در قالب کتاب قانون مقررات صادرات واردات اعلام می شود. این کتاب دارای بخش ها و قسمت های مختلفی می باشد که هر بخش و قسمتی مربوط به حوزه کالای مشخصی می باشد.
کلیه کالاها و اقلامی که در فصل های 28 تا 38 کتاب قانون مقررات صادرات واردات دسته بندی شده اند در حوزه مواد شمیایی تعریف می شوند.
مجوزات لازم برای واردات و ترخیص مواد شیمیایی:
برای واردات همه کالاها نیاز به کارت بازرگانی هست و با ثبت سفارش کالا و طی کردن مراحل مختلف باید مجوزات مربوطه از ارگان ها و سازمان های مختلف نیز اخذ گردد. مواد شیمیایی با توجه به حساسیتی که دارن اغلب علاوه بر سازمان صنعت معدن و تجارت نیازمند اخذ مجوز از ارگان های دیگر نیز می باشند. در زیر به بعضی از این ارگان ها با توجه به کاربرد مواد شیمیایی اشاره می کنیم:
- مواد شیمیایی محترقه (قابل اشتعال)——> وزارت کشور
- مواد شیمیایی که کاربرد آموزشی دارند——> وزارت آموزش عالی
- مواد اولیه و مواد شیمیایی با کاربرد تولید دارو——> وزارت بهداشت
- مواد شیمیایی در ارتباط با آفت کش ها، تقویت کننده های خاک، کود و …——> وزارت جهاد کشاورزی
- مواد شیمیایی مرتبط با فاضلاب شهری——> وزارت نیرو
اولویت بندی واردات کالا
براساس دستورالعمل واردات مواد شیمیایی کالاهای مختلف بر اساس تعرفه دارای اولویت بندی های مختلفی هستند که به اختصار در زیر به توضیح آن میپردازیم:
- اولویت 1: کالاهای اساسی، غذا و دارو که جهت واردات آنها ارز دولتی اختصاص می یابد. حواله این کالا ها بانکی صورت می گیرد.
- الویت 2: کالاهایی که ارز نیمایی به آنها تعلق می گیرد و از طریق صرافی های مجاز حواله صورت میگیرد.
- الویت 3: ارز اشخاص
پر مصرف ترین عناصر شیمیایی
- سولفوریک اسید
- نیتروژن
- اکسیژن
- اتیلن
- آهک
- آمونیاک
- اسید فسفریک
- سدیم هیدروکسید ( سود سوزآور )
- پروپیلن
- گاز کلر
- سدیم کربنات
- اوره
- نیتریک اسید
- آمونیوم نیترات
- اتیلن دی کلراید و …
یکی از نکات مهم برای واردات مواد شیمیایی صنعتی شرایط نگهداری آن هاست. و باید در شرایط دمایی خنک و کاملا خشک نگهداری شوند. چرا که ممکن است ساختار آن ها با تغییرات دما، تغییر کند.
آیین نامه طبقه بندی و برچسب گذاری مواد شیمیایی کشور
به استناد تبصره ۲ ماده واحد قانون اصلاح بند ۲ ماده ۱ قانون تشکیلات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مصوب سال ۱۳۷۵ و حوزه کاری شماره پنج رهیافت راهبردی مدیریت بین المالی مواد شیمیایی ( SAICM ) مبنی بر اجرا سیستم هماهنگ جهانی برای طبقه بندی و برچسب زنی مواد شیمیایی و به منظور ارتقا سطح آگاهی و اطلاعات کلیه افرادی که با تولید عرضه حمل و نقل و نگهداری و مصرف مواد شیمیایی در سطح کشور در ارتباط می باشند و با هدف پیشگیری و کاهش عوارض و آسیب های ناشی از کار با مواد شیمیایی و کاستن از بار حوادث شیمیایی و مخاطرات زیست محیطی این آیین نامه با عنوان آیین نامه طبقه بندی و برچسب گذاری موادشیمیایی کشور تهیه و تدوین و به شرح ذیل اعلام می گردد.
برای واردات کالا به چه مدارکی نیاز است؟
- پروفرما Pro forma invoice (PI)
- لیست بسته بندی Packing list
- گواهی مبدا Certificate of origin
- آنالیز Certificate of analysis
- بارنامه Bill of landing
- و برای برخی از کالا ها گواهی سلامت ( Health Certificate)
هزینه واردات مواد شیمیایی، هزینه ترخیص مواد شیمیایی، گمرکی مواد شیمیایی:
براساس گزارشات بخش مالی بازرگانی جهان ترخیص کلیات هزینه های واردات و ترخیص مواد شمیایی که بازرگانان و تولیدکنندگان باید در جریان آن قرار بگیرند شامل موارد زیر می گردد:
- هزینه منبع یابی
- ثبت سفارش و اخذ مجوزات مربوطه
- هزینه های بانکی
- خرید جنس
- بیمه و بازرسی
- حمل
- حقوق و عوارض گمرکی بر اساس کتاب قانون مقررات صادرات واردات
- 9 %درصد ارزش افزوده
- %4درصد مالیات علی الحساب
- انبارداری
- دموراژ
- ترخیصیه و کشتیرانی
- ترخیص کار
- هزینه کارمزد کارت بازرگانی
پروفرما PROFORMA INVOICE چیست؟
پروفرما یا پیش فاکتور سندی رسمی است که توسط فروشنده صادر می گردد و اطلاعات مندرج در آن شامل اطلاعاتی نظیر نام و نشانی فروشنده و خریدار، نوع کالا، مقدار و تعداد آن، قیمت واحد کالا و قیمت کل، شرایط پرداخت، زمان تحویل کالا، مدت اعتبار پروفرما، مبدا کالا است.
بعد از انجام مذاکرات بین خریدار و فروشنده و نهایی شدن انجام معامله فروشنده برای خریدار پروفرم صادر می کند. پروفرم اولین سند معامله بین المللی است که شرایط معامله در آن ذکر شده . از این سند در مراحل مجوز ثبت سفارش، گشایش اعتبار اسنادی، ترخیص کالا استفاده می شود.