هزینه پست پیشتاز چگونه است؟ در این مطلب قصد داریم در مورد هزینه پست پیشتاز و نحوه تعیین آن صحبت کنیم. ابتدا اجازه دهید کمی در مورد خود پست پیشتاز توضیح دهیم. پست پیشتاز، نوعی خدمات پستی است که در آن برای ارسال نامه و مرسولات، ارسال کننده یا تحویل گیرنده باید هزینه ارسال را پرداخت کند. به دلیل اینکه در این شیوه ارسال، مرسوله سریعتر به مقصد میرسد، هزینه پست پیشتاز در مقایسه با دیگر پستها کمی بیشتر میباشد.
به نوعی میتوان گفت پست پیشتاز همان ارسال پست سفارشی است اما با این تفاوت که مرسوله را با سرعت بیشتری به مقصد ارسال میکند. از پست پیشتاز هم برای ارسال مرسولات داخلی و هم مرسولات خارجی میتوانید استفاده کنید. قطعاً هزینه ارسال به خارج از کشور از هزینه ارسال در داخل کشور بیشتر است. سرعت ارسال هر کدام از این شیوهها نیز تفاوت دارد.
معمولاً برای ارسال مرسوله با پست پیشتاز در داخل کشور احتیاج به حداقل ۲۴ و حداکثر ۷۲ ساعت زمان وجود دارد. برای ارسال مرسولات با پست پیشتاز به خارج از کشور نیز معمولا ۷۲ ساعت زمان نیاز است. هزینه پست پیشتاز به صورت کلی مشخص نیست. در واقع برای محاسبه این هزینه، شما باید به پارامترهای مختلفی توجه کنید و بر اساس آنها هزینه را تخمین بزنید. از جمله مهمترین فاکتورهایی که در این محاسبه باید به آن دقت داشته باشید، میتوانیم به استان مقصد، وزن محصول، بیمه، روش ارسال و… اشاره کنیم. در ادامه قصد داریم در مورد هر کدام از این فاکتورها، نکاتی را خدمت شما بیان کنیم. برای اینکه با محاسبه هزینه ارسال کالا با پست پیشتاز بیشتر آشنا شوید، ادامه این مطلب را به هیچ وجه از دست ندهید.
مقصد؛ مهمترین عامل در تعیین هزینه پست پیشتاز
یکی از مهمترین و شاید اصلی ترین عامل در تعیین هزینه پست پیشتاز، مقصد پست است. همه مرسولات به یک نقطه ارسال نمیشوند و مقاصد آنها تفاوتهای زیادی با هم دارند. مقصد برخی از مرسولات مرکز استانها است، برخی دیگر باید به شهرستانها بروند و حتی ممکن است مقصد نهایی مرسولات روستاها باشد. همچنین در صورتی که قرار باشد مرسوله برای استانهای با مسیرهای سخت و صعب العبور ارسال شود، هزینه آن با مسیرهای معمولی تفاوت خواهد داشت. البته در محاسبه هزینه پست، استانها را نیز معمولاً به سه دسته تقسیم میکنند. دسته اول، استانهای بومیهستند.
در صورتی که مبدا و مقصد ارسال مرسوله هر دو در یک استان باشند، مرسوله در استان بومیانتقال پیدا میکند و هزینه آن بسیار پایینتر از حمل و نقل های دیگر است. دستهبندی دوم، استانهای همجوار هستند. یعنی استانهایی که با استان مبدا ارسال مرسوله مرز مشترک دارند. ارسال برای این استانها نیز با هزینه پایینتری در مقایسه با دسته سوم انجام میپذیرد. اما دسته سوم چه استانهایی هستند.
دسته سوم استانهای غیر همجوار یعنی استانهایی که با مبدا مرز مشترک ندارند میباشند. برای ارسال مرسوله به این استانها حداقل باید مرسوله از یک استان همجوار عبور کند. از نظر مسافت، مرسولهای که برای این استانها ارسال شود، بیشترین هزینه پست پیشتاز را خواهد داشت. ضمناً همان طور که گفتیم این که مرسوله به مرکز استان یا شهرستانها و حتی روستاها ارسال شود هم در محاسبه هزینه آن موثر میباشد.
وزن چه تاثیری در هزینه پست پیشتاز دارد؟
وقتی در بررسی هزینه پست پیشتاز میخواهیم وزن را بررسی کنیم، باید به یک نکته بسیار مهم دقت کنیم. وزن مورد نظر ما در پست پیشتاز هم شامل وزن مرسوله و هم وزن محصول میشود. مرسوله شما میتواند یک پاکت نامه یا یک جعبه بزرگ میز باشد. طبیعتاً هر چه وزن مرسوله بیشتر باشد، هزینه ارسال هم بالاتر میرود. مرسوله بر اساس وزن خودش میتواند حداقل ۴ هزار تومان در هزینه پست پیشتاز اثرگذار باشد.
اما وزن محصول هم در هزینه پست اثرگذار است. هرچند هزینه آن چشمگیر نیست. تعرفه انتقال محصول با پست پیشتاز با وزن حداکثر یک کیلوگرم در درون استان مبدا حدود ۹۷.۵ ریال است. این تعرفه برای انتقال محصول به خارج از استان نیز برابر ۱۴۳ ریال خواهد بود. هر چه وزن مرسوله از یک کیلوگرم بیشتر باشد تعرفه آن گرانتر هم میشود. پس باید به این نکته دقت داشته باشید.
آیا نوع مرسوله در هزینه پست پیشتاز اثر دارد؟
نوع مرسولات پستی در هزینه پست پیشتاز تاثیر گذار است. برای اینکه با انواع مرسولات بیشتر آشنا شوید آنها را در ادامه مختصراً خدمت شما توضیح میدهیم:
- پاکت: رایجترین مرسوله پستی، پاکت است. این مرسوله را میتوان بین اشخاص حقیقی و حقوقی با وزن حداکثر ۲ کیلوگرم مبادله کرد. تقریباً میتوان گفت مرسولاتی که با پاکت ارسال میشوند، کمترین هزینه را در پی دارند.
- بسته: طبیعتاً بسیاری از اقلام را نمیتوان با استفاده از پاکت ارسال کرد و نیاز به بسته وجود دارد. معمولاً بستهها را برای هدیه، سوغات یا نمونه کالا مورد استفاده قرار میدهند و حداکثر وزن مجاز آن نیز باید ۲ کیلوگرم باشد.
- امانت: روزنامه، نشریات یا کتابهایی که به طور خاص از یک فرستنده برای یک گیرنده ارسال میشود، به صورت مرسولات امانتی شناخته میشوند. حداقل وزن لازم برای چنین مرسولاتی ۵ کیلوگرم و حداکثر آن ۳۰ کیلوگرم میباشد.
- Mکیسه: مرسولاتی که که شامل اقلام قانونی هستند و فرستنده، محتوای آنها را به شرکت پست اعلام میکند. این مرسولات معمولاً به صورت ویژه ارسال میشوند و حداکثر وزن مجاز آنها ۳۰ کیلوگرم است.
- مطبوع: همانطور که از نام این مرسوله پیداست در قالب آن مطبوعات و نشریات را ارسال میکنند. حداکثر وزن مجاز برای ارسال مرسولات اینچنینی ۲ کیلوگرم است.
بر اساس نوع هرکدام از این مرسولات و ارزش آنها، قیمت و هزینه پست پیشتاز، متغیر و متفاوت میباشد.
هزینه پست پیشتاز به خارج از کشور
همیشه قرار نیست مرسولات پستی مقصدشان داخل کشور باشد. افراد زیادی هستند که از داخل ایران برای خارج از کشور مرسولاتی را پست میکنند. هزینه ارسال مرسوله به خارج از کشور، به عواملی مثل کشور مقصد، وزن و حجم بسته، میزان ارزش مرسوله و… بستگی دارد. یکی از نکاتی که در ارسال پست پیشتاز به خارج از کشور باید به آن دقت داشته باشید، تقسیمبندی کشورها است. در واقع بر اساس دسته بندی کشورها، هزینه پست پیشتاز برای آنها هم متفاوت میباشد. کشورهای خارجی که مقصد مرسولات پستی ایران هستند به سه گروه تقسیم میشوند. گروه اول شامل کشورهایی است که فاصله آنها از کشور ما زیاد نباشد. اکثر کشورهای هم مرز یا همجوار ایران در این گروه قرار میگیرند.
کشورهایی مثل امارات، ترکیه، پاکستان، ازبکستان،هندوستان،لهستان، افغانستان، چک اسلواکی و… در این گروه قرار میگیرند. گروه دوم، کشورهای عمدتاً اروپایی یا کشورهایی هستند که در فواصل زیاد از ایران قرار میگیرند. مهمترین کشورهای موجود در این گروه عبارتند از آلمان، ایتالیا، انگلستان، بلژیک، چین، تایلند، هلند، سوئیس، روسیه، کره جنوبی و… . دسته سوم نیز اکثر کشورهای آمریکایی را در کنار برخی کشورهای آسیایی دور شامل میشود.
در این دسته، کشورهایی مثل آمریکا، ژاپن، استرالیا، نیوزلند، کانادا، برزیل، شیلی و البته کشور آفریقایی، آفریقای جنوبی قرار میگیرند. دقت داشته باشید که اگر بخواهید حداقل یک کیلوگرم مرسوله برای کشورهای گروه اول ارسال کنید حداقل هزینه پست پیشتاز برای این گروه ۳۳۲ هزار و ۷۰۰ تومان خواهد بود. همین مقدار برای گروه دوم، ۴۷۲ هزار و ۵۰۰ تومان و برای گروه سوم ۶۲۹ ۱۸۰۰ تومان است. دقت داشته باشید که ارسال برخی مرسولات به خارج از کشور طبق قوانین بین المللی ممنوع هستند.
از جمله این مرسولات ممنوع میتوانیم به حیوانات، سلاح گرم و سرد، پول نقد و اوراق بهادار،ابزار آلات قمار و شرط بندی، داروها و لوازم جنسی و تجهیزات نظامیاشاره کنیم. در واقع هر مرسولهای که خطر آفرین باشد، امکان انتقال از طریق پست را ندارد. به نوعی میتوان گفت اقلامی که در تمام نقاط جهان غیرمجاز هستند، در این دسته قرار میگیرند.
با توجه به هزینه پست پیشتاز، آیا آن را انتخاب کنیم؟
در انتخاب نحوه ارسال مرسوله پستی تنها هزینه را مد نظر قرار ندهید. به عبارت بهتر فقط به هزینه پست پیشتاز دقت نکنید بلکه دیگر موارد را هم مد نظر داشته باشید. در نظر بگیرید که تا چه مدت زمانی برای ارسال مرسوله وقت دارید یا چه زمانی دوست دارید آن را تحویل بگیرید. همچنین مرسوله از چه نوعی است و آیا نیاز به ارسال سفارشی و خاص دارد یا میتوان آن را به صورت پیشتاز و معمولی هم ارسال کرد. هر چند در مجموع باید بگوییم برای مرسولات معمولی که عامه مردم برای هم ارسال میکنند استفاده از پست پیشتاز بهترین گزینه است.
پست پیشتاز از نظر هزینه کمی بیشتر از ارسال پست معمولی برای شما هزینه خواهد داشت. اما در مقابل مرسوله را سریعتر و آسان تر به دست شما یا به مقصد آن میرساند. این در حالی است که مرسولاتی که به صورت عادی ارسال شوند، مدت زمان زیادی وقت میخواهند تا به مقصد برسند. همین موضوع ممکن است موجب ناراحتی گیرنده شود. البته برای ارسال مرسولات به خارج از کشور باید کمیدقیق تر و بیشتر بررسی کنید چرا که تنوع بیشتری برای ارسال مرسولات در سطح بینالمللی وجود دارد.
نمیتوان با قاطعیت گفت که پست پیشتاز در این زمینه هم گزینه مناسب یا برتری محسوب میشود یا خیر. پیشنهاد میکنیم حتماً تمام موارد را بررسی کرده و با هم مقایسه کنید. در نهایت با انجام این مقایسه، بهترین تصمیم را برای ارسال مرسولات خودتان در داخل یا خارج از کشور بگیرید.