رهگیری مرسولات پستی چگونه است؟ به وجود آمدن فناوری های جدید و گسترش ارتباطات تاثیر زیادی بر روی کیفیت زندگی انسان گذاشته و بسیاری از مشکلات و دغدغه های او را رفع کرده است. در گذشته انسان ها برای ارسال پستی نامه یا بسته از یک شهر به شهر دیگر باید زمان زیادی صبر میکردند و هیچگونه اطلاعاتی هم از نحوه انتقال و شرایط بسته پستی خودشان نداشتند. آنها باید منتظر می ماندند تا بسته به مقصد مورد نظر برسد و بعد از این که بسته به مقصد رسید از طریق دریافت کننده متوجه سالم رسیدن آن شوند. اما در طول سالیان گذشته اداره پست به شیوه های گوناگون امکان رهگیری مرسولات پستی را برای مردم فراهم کرده است.
شما امروز به آسانی می توانید از طریق کد رهگیری و سامانه رهگیری مرسولات پستی، پیگیر روند انتقال مرسولات خودتان باشید و متوجه شرایط فعلی آنها شوید. در واقع شما میتوانید از لحظهای که مرسوله تحویل دفاتر خدماتی دولت می شود تا زمانی که در اختیار دریافت کننده قرار میگیرد، در جریان انتقال قرار بگیرید و لحظه به لحظه انتقال را از طریق سامانه رهگیری پیگیری نمایید. روشهای رهگیری مرسولات پستی متنوع هستند. آشنایی با این روشها و استفاده از آنها برای اطلاع از روند انتقال مرسولات میتواند بسیاری از دغدغههای ذهنی شما را رفع کند. در این مطلب قصد داریم در مورد روشهای رهگیری مرسولات پستی نکاتی را خدمت شما بیان کنیم.
رهگیری مرسولات پستی از طریق سازمان پست
در صورتی که مرسوله شما توسط اداره پست حمل شود از طریق این اداره باید رهگیری مرسولات پستی را انجام دهید. دقت داشته باشید که پاسخگویی اداره پست در این زمینه جزئی از خدمات این نهاد دولتی است. شما از طریق سامانه رهگیری مرسولات پستی میتوانید اطلاعات مختلفی در مورد بسته ارسالی خودتان دریافت کنید. مثلاً یکی از اطلاعات مهمی که در اختیار فرستنده و دریافت کننده کالا قرار می گیرد، تاریخ و ساعت پذیرش مرسوله از طرف اداره پست است. این اطلاعات بیشتر برای گیرنده کالا اهمیت دارد تا متوجه شود فرستنده طبق توافق کالا را در زمان مناسب در اختیار اداره پست قرار داده است. دریافت این اطلاعات برای همکاریهای بعدی گیرنده و فرستنده اهمیت زیادی دارد.
یکی دیگر از اطلاعاتی که اداره پست وظیفه دارد از طریق سامانه رهگیری در اختیار طرفین قرار دهد وزن بسته است. گیرنده با بررسی وزن مرسوله متوجه این میشود که بسته ارسالی همان چیزی که او می خواهد است یا تغییراتی در آن به وجود آمده است. فرستنده هم متوجه می شود که بسته ارسالی او به طور صحیح برای گیرنده ارسال شده است. مهمترین اطلاعاتی که در این شیوه رهگیری مرسولات پستی در اختیار طرفین مرسوله قرارمیگیرد نمایش وضعیت مکانی مرسوله است. از زمانی که مرسوله در اختیار دفاتر خدمات پیشخوان دولت قرار بگیرد تا زمانی که در اختیار سازمان پست برای ارسال قرار بگیرد و در نهایت تحویل گیرنده شود، گیرنده و فرستنده میتوانند از جزئیات مکانی و زمانی مرسوله آگاه شوند.
رهگیری مرسولات پستی از طریق کد رهگیری
متداول ترین و رایج ترین شیوه پیگیری مرسولات پستی با استفاده از کد رهگیری است. زمانی که مرسوله توسط فرستنده در اختیار اداره پست یا دفاتر پیشخوان خدمات دولت قرار بگیرد و آماده ارسال شود، شماره بارکدی در اختیار او قرار میگیرد. فرستنده باید کد رهگیری را برای گیرنده ارسال کند تا او هم از وضعیت مرسوله مطلع شود. مثلاً اگر شما خرید اینترنتی انجام دهید و قرار باشد آن خرید برای شما از طریق پست ارسال گردد معمولاً فروشگاه به صورت اتوماتیک کد را برای شما ارسال میکند. کد رهگیری برای تمام بسته های پستی که توسط اداره پست منتقل میشوند در نظر گرفته می شود و تفاوتی در نوع آن وجود ندارد.
دارندگان کد رهگیری مرسولات پستی میتوانند به سامانه رهگیری اداره پست مراجعه کنند و با وارد کردن کد رهگیری در قسمت شماره مرسوله در این سامانه از وضعیت بسته خودشان مطلع شوند. برای مشاهده اطلاعات مرسوله پستی تنها کافی است بعد از وارد کردن کد رهگیری در قسمت شماره مرسوله، روی دکمه جستجو کلیک کنید. علاوه بر اطلاعاتی که در بخش اول ذکر کردیم، در سامانه رهگیری اداره پست شما میتوانید اطلاعاتی مثل نقطه پستی مرسوله، نام مامور پست، و امضا و نام گیرنده مرسوله را مشاهده کنید.
سایر روشهای رهگیری مرسولات پستی در اداره پست
علاوه بر استفاده از کد رهگیری در سامانه رهگیری مرسولات پستی، روشهای دیگری هم وجود دارد که شما میتوانید با استفاده از آنها پیگیر وضعیت مرسوله پستی شویم. این روش ها را با هم بررسی می کنیم:
- رهگیری از طریق شماره موبایل و پیامک: در بسیاری از نقاط ایران هنوز اینترنت سرعت خوبی ندارد و عملاً رهگیری از طریق سامانه اداره پست کار سختی محسوب میشود. اداره پست برای افرادی که به اینترنت دسترسی ندارند یا اینترنت آنها از وضعیت خوبی برخوردار نمیباشد روش جایگزین استفاده از شماره موبایل و پیامک را پیشنهاد می کند. البته در این شیوه رهگیری مرسولات پستی هم نیاز به کد رهگیری وجود دارد اما این کد به جای این که در سامانه رهگیری وارد شود به شماره ۲۰۰۰۴۴۱ ارسال شده و وضعیت مرسوله از طریق این سامانه به صورت پیامک برای فرستنده کد ارسال می شود.
- رهگیری از طریق کد ملی: رهگیری از طریق کد ملی برای بسته های معمولی اتفاق نمی افتد. این شیوه رهگیری مرسولاتپستی بیشتر برای افرادی است که با نیروی انتظامی در ارتباط هستند و قرار است برای آنها مرسولاتی مثل گواهینامه یا کارت پایان خدمت ارسال شود. این افراد می توانند به سامانه رهگیری مرسولات سازمانی بروند و از طریق وارد کردن کد ملی، خدمات دریافت کنند. دقت داشته باشید که در این سامانه جدید امکان بررسی انتقال سایر اسناد مثل کارت سوخت یا کارت خودرو و همچنین رهگیری سیم کارت هم فراهم شده است. برای رهگیری هرکدام از این اسناد شما باید کد مربوط به آنها را وارد کنید و نیازی به وارد کردن کد ملی نیست.
- استفاده از کد USSD: یکی دیگر از روشهای رهگیری مرسولات پستی، بهره بردن از کد USSD میباشد. برای این کار شما باید کد دستوری *110# را شماره گیری نمایید و خدمات قابل ارائه را که گزینه اول آن می باشد انتخاب کنید. در مرحله بعدی پلیس+10 را انتخاب کرده و گزینه وضعیت مدارک را انتخاب می نمایید. از طریق این کد شما میتوانید وضعیت گواهینامه و نظام وظیفه خودتان را رهگیری کنید. این روش هم بیشتر برای مرسولات پستی نیروی انتظامی مفید است.
رهگیری مرسولات پستی از طریق کد رهگیری
در گذشته تنها نهادی که در کشور ما وظیفه انتقال مرسوله های پستی را برعهده داشت اداره پست بود. اما در طول زمان شرکت های خصوصی پستی هم در این زمینه فعالیت خودشان را آغاز کردند. البته با وجود اینکه شاید چند دهه از خدماترسانی این شرکتهای خصوصی میگذرد اما هنوز مردم از خدمات رسانی آنها آگاه نشده اند. یکی از قدیمی ترین شرکت های خصوصی پستی، شرکت تیپاکس است. این شرکت شعبات فعال متعددی در سراسر کشور دارد و به جرات می توان گفت بعد از اداره پست مهمترین مجموعه پستی سراسر کشور محسوب میشود.
برای رهگیری مرسولات پستی در تیپاکس شما باید از سیستم رهگیری این مجموعه استفاده کنید و مانند اداره پست این کار از طریق کد رهگیری انجام می شود. معمولا لینک سامانه رهگیری تیپاکس همراه با کد مرسوله برای گیرنده و فرستنده به صورت همزمان ارسال می شود. البته این کد علاوه بر اینکه برای طرفین مرسوله ارسال میشود، در رسیدی که به فرستنده تحویل داده می شود هم وجود دارد. تیپاکس برای افرادی که به اینترنت دسترسی ندارند علاوه بر سامانه مرسولات پستی، تماس با سامانه ۸۴۵۷-۰۲۱ را هم پیشبینی کرده است.
رهگیری مرسولات پستی از طریق شرکت پستی TNT ایران
یکی دیگر از معتبرترین شرکتهای انتقال مرسولات پستی در ایران، شرکت TNT ایران است. این شرکت از سال ۱۳۶۰ فعالیت خود را آغاز کرده است و به عنوان یک شرکت واسط، تجربه های زیادی در ارائه خدمات به مشتریان دارد. این شرکت نیز برای هر مرسوله ارسالی، یک کد رهگیری در اختیار فرستنده و گیرنده قرار می دهد. گیرنده و فرستنده از طریق شماره رهگیری که این شرکت در اختیار آنها قرار می دهد میتوانند نسبت به رهگیری مرسولات پستی اقدام کنند. برای رهگیری مرسولات پستی در این شرکت کاربران دو انتخاب دارند. آنها میتوانند رهگیری مرسولات پستی را از طریق سامانه آنلاین این مجموعه که در وب سایت آن قابل مشاهده است انجام دهند. همچنین کاربران می توانند از طریق ایجاد ارتباط تلفنی با بخش خدمات مشتریان شرکت TNT ایران از وضعیت مرسوله خودشان آگاه شوند.
کارا پست چه خدماتی برای رهگیریمرسولاتپستی دارد؟
یکی دیگر از شرکتهای مهم انتقال مرسولات پستی در کشور ما شرکت کاراپست است. یکی از مهمترین تفاوت هایی که سیستم رهگیری مرسولات پستی این شرکت با دیگر شرکت هایی که تا اینجا بررسی کردیم دارد، تبعیت آن از استانداردهای بین المللی می باشد. به همین دلیل سیستم رهگیری این شرکت به عنوان یکی از بهترین و بهروزترین سیستمهای حال حاضر کشورمان شناخته میشود. برخلاف دیگر مجموعه ها، در کاراپست شما احتیاجی به کد رهگیری ندارید و از طریق شماره بارنامه خودتان میتوانید پیگیر ارسال مرسولات خودتان شوید. در این مجموعه امکان رهگیری سفارشات مختلف از طریق تلفن همراه و ایمیل علاوه بر سامانه اینترنتی کاراپست هم وجود دارد که امکان بینظیری در داخل کشور ما محسوب میشود.