حمل و نقل دریایی به عنوان یک بخش جدانشدنی از تجارت دنیا شناخته میشود. به شکلی ارائه انواع خدمات در صنعت حمل و نقل دریایی جزو پارامترهای لازم و بسیار موثر در انجام یک معامله بینالمللی موفق است. حمل و نقل دریایی اگر کارآمد باشد مطمئنا باعث افزایش میزان تجارت بینالمللی خواهد شد. اما چرا بسیاری از بازرگانان و تجار برای تجارت خود از روش حمل و نقل دریایی استفاده میکنند. مزایای حمل و نقل دریایی چیست؟
حمل و نقل دریایی امروزه به علت تاثیرگذاری بسیار زیاد بر روی قیمت کالا در کشورها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار شده است و امروزه بسیاری از بازرگانان معروف دنیا از این روش برای حمل و نقل کالا و بارهای خود استفاده میکنند. در حال حاضر مسألهحمل و نقل دریایی و جابجایی کالاهای مختلف از راه دریا، اقتصاد بازار را قوت بخشیده است.
- وضعیت حمل و نقل دریایی در ایران
- مزایای حمل و نقل دریایی
- قیمت مقرون بصرفه
- حمل و نقل کالاهای بزرگ
- حمل کالا در هر شرایطی
- ثابت بودن نرخ کرایه
- پرداخت وجه
- نکاتی در مورد سیستم حمل و نقل دریایی
- انواع حمل و نقل دریایی
- حمل و نقل دریایی عمیق
- حمل ونقل دریایی کوتاه
- حمل و نقل دریایی داخلی
- روشهای ارسال کالا در سیستم حمل و نقل دریایی
- روش چارترینگ
- روش ترانشیپ
- روش کراس استافینگ
- سخن پایانی
با توجه به مزایای حمل و نقل دریایی مانند هزینه مناسب، پرداخت وجه نقد به جای ارائه اسناد و مدارک و سایر موارد از این دست، شاید بتوان این روش را به عنوان بهترین روش حمل و نقل معرفی کرد. سهم حمل و نقل دریایی در جابجایی کالاهای مختلف در تجارت جهانی امروز، به بیش از 90 درصد میرسد. در این مطلب شرکت حمل و نقل بینالمللی ستاره آبی دریا تصمیم داریم در خصوص حمل و نقل دریایی و مزایای پرتعداد آن صحبت کنیم.
وضعیت حمل و نقل دریایی در ایران
وقتی صحبت از موضوع حمل و نقل دریایی میشود، بدون تردید نخستین مسألهای که ذهن افراد را درگیر خواهد کرد، کشتیهای غولپیکر باربری هستند که جهت جابجایی کالا و بارهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرند. اغلب کالاهایی که به وسیله این کشتیها حمل و نقل میشوند، طبعا حجم و وزن بسیار زیادی دارند. در نظر داشته باشید که شرایط حمل کالا باید به صورتی باشد که هیچ اتفاقی باعث از بین رفتن و یا خرابی کالاهای مشتریان نشود. این امکان هم وجود دارد که شاخص و یا شرایط جغرافیایی کشور مربوطه، روش جابجایی کالاها را تعیین کند.
مزایایی حمل و نقل دریایی بسیار زیاد است و اهمیت آن هم بر اساس واردات و صادرات دریایی ایران و نزدیک بودن کشور به آبهای آزاد مانند دریایی عمان، خلیج فارس و همچنین دریای خزر، بسیار زیاد میباشد. در زمینه حمل و نقل دریایی میزان مسیر و نوع کالا تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت جابجایی کالا دارد. در واقع این موارد هستند که وسیله مورد استفاده برای ترابری را انتخاب میکنند.
مزایای حمل و نقل دریایی
همانطور که در ابتدای مطلب عنوان شد امروزه بسیاری از تجار و بازرگانان مهم و مشهور دنیا برای جابجایی کالاهای خود از سیستم حمل و نقل دریایی استفاده میکنند. مزایای حمل و نقل دریایی به حدی بالا است که در حال حاضر بخش اعظمی از حمل و نقل دنیا به صورت دریایی به انجام میرسد. در ادامه تصمیم داریم چند نمونه از بهترین ویژگیهای استفاده از سیستم حمل و نقل دریایی را بیان کنیم. این مزایا عبارتند از:
قیمت مقرون بصرفه
از بهترین مزایای استفاده از سیستم حمل و نقل دریایی میتوان به قیمت ارزان آن اشاره کرد. هزینه تعمیرات و نگهداری از کشتیها بسیار پایین میباشد. بعلاوه رفع موانع مختلف و تعمیرات در حمل و نقل دریایی در قیاس با خرج و مخارج ساخت و تعمیرات حمل و نقل ریلی و جادهایی اندک است. جالب است بدانید که کانالهای ویژه حمل و نقل دریایی در برابر سیستمهای حمل و نقل جادهای و ریلی هزینه بسیار کمتری را برای شما خواهد داشت. اگر شرکت یا موسسهای دارید و میخواهید از سیستم حمل و نقل دریایی برای جابجایی کالاهای خود استفاده کنید، اطمینان داشته باشید که برای حمل و نقل محمولههای خود مبلغ بسیار اندکی را پرداخت خواهید کرد.
حمل و نقل کالاهای بزرگ
کالاهایی که از حجم بسیار زیادی برخوردار هستند و وزن سنگینی دارند، میتوانند با سیستم حمل و نقل دریایی به سادهترین روش ممکن حمل شوند. در صورت استفاده از روش حمل و نقل دریایی برای جابجایی کالاهای بزرگ و سنگین، هیچ آسیبی به کالاها وارد نخواهد شد. همه این مزایا در شرایطی است که شما مبلغ بسیار کمی را هم برای جابجایی این کالاها پرداخت خواهید کرد. این مورد. یکی از بهترین مزایای حمل و نقل دریایی به شمار میرود.
حمل کالا در هر شرایطی
ممکن است که کشوری وابستگی بسیار زیادی به سیستم حمل و نقل دریایی داشته باشد و از این رو مجبور باشد در هر شرایطی از روش برای حمل و نقل کالاهای خود استفاده کند. بله، سیستم حمل و نقل دریایی در هر شرایطی قابل استفاده است. ممکن است وضعیت جوی با توجه به بارندگی شدید، بارش برف، سیل، طوفان و سایر موارد از این دست بسیار بد باشد. در این مواقع سیستمهای جادهای و ریلی از کار میافتند و تنها راهی که باقی خواهد ماند، سیستم حمل و نقل دریایی است. در واقع زمانی که حمل و نقل ریلی و جادهای از کار میافتند، شما بیشتر با مزایای حمل و نقل دریایی آشنا خواهید شد.
ثابت بودن نرخ کرایه
یکی دیگر از مهمترین و بهترین مزایای حمل و نقل دریایی ثابت بودن نرخ کرایه جابجایی کالا است. در واقع شرکتهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، کمتر نرخ کرایه خود را تغییر میدهند. نرخ کرایه حمل و نقل دریایی به وسیله شرکتهای بزرک حمل و نقل ابلاغ میشود.
پرداخت وجه
در سیستم حمل و نقل جادهای و ریلی ممکن است که به جای وجه، از شما مدارک و اسناد معتبر نیز درخواست شود. اما روش حمل و نقل دریایی به این شکل نیست. شما برای جابجایی کالاهای خود تنها موظف به پرداخت مبلغ کرایه هستید و هیچ نوع مدارک و اسنادی را در اختیار شرکت حملکننده قرار نخواهید داد.
نکاتی در مورد سیستم حمل و نقل دریایی
در جهان حمل و نقل دریایی با توجه به اینکه موضوع جابجایی مقادیر بسیار زیادی از کالا بر اساس حجم و وزن از یک مکان به مکان دیگر است، کالاها را بر مبنای شرایط و همچنین امکانات موردنیاز جهت حمل و نقل طولانی مدت دریایی، بخشبندی میکنند. برای اینکه بتوان حمل و نقل دریایی را اقتصادیتر و مقرون بصرفهتر کرد، کشتیها که مهمترین عامل بعد از کالاها هستند، باید به شکلی ساخته شوند که توانایی جابجایی مقدار بسیار زیاد کالا را داشته باشند. در ضمن یک سیستم حمل و نقل دریایی برای موفقیت باید از کشتیهای بزرگ استفاده کند تا بار بیشتری را حمل نماید.
با توجه به توضیحات داده شده در ابتدای مطلب، میتوان به این نتیجه رسید که انواع کالاها در سیستم حمل و نقل دریایی براساس وسایل حمل و محافظت مانند کشتی، امکانات خوب برای نگهداری و جابجایی کالا و تسهیلات طبقهبندی خواهند شد. میزان کالای حمل شده در سیستم حمل و نقل دریایی با فرمول DWT در نظر گرفته میشوند. این معیار در واقع نشاندهنده میزان باری است یک یک کشتی خالی در خود جای میدهد. البته به شکلی که از محدودیت عملکردی تعیینشده بیشتر نشود. این محدودیت با خط بار تعیینکننده، بالاترین میزان فرورفتگی کشتی مربوطه در آب را اندازه میگیرد و اعلام میکند.
انواع حمل و نقل دریایی
حمل و نقل بار از طریق روش دریایی به چند دسته مختلف تقسیم میشود. در ادامه مطلب چند نمونه از انواع حمل و نقل دریایی را به شما معرفی خواهیم کرد، پس با ما همراه باشید.
حمل و نقل دریایی عمیق
خدمات حمل و نقل دریایی عمیق به معنی حمل و نقل بین قارهها با عبور کردن از اقیانوس است. در واقع پوشش مسافتهای بسیار طولاتی با استفاده از کشتیهای غولپیکر را حمل و نقل دریایی عمیق میگویند. از این روش برای حمل و نقل کالاهایی مانند روغن، سیمان، کود، سنگ آهن و سایر موارد از این دست استفاده میشود.
حمل ونقل دریایی کوتاه
درست نقطه مقابل خدمات حمل و نقل دریایی به روش عمیق، این روش حمل و نقل دریایی قرار دارد. این نوع روش حمل و نقل دریایی بیشتر در مسافتهای کوتاه به انجام میرسد. در نظر داشته باشید که کشتیهای حمل و نقل دریایی کوتاه، نسبت به کشتیهای حمل و نقل دریایی عمیق، بسیار کوچک هستند و در برخی از مواقع نیز در مسیر داخل کشور سفر میکنند. در ضمن این کشتیها از اقیانوس نمیگذرند و بیشتر در امتداد ساحل و دیگر آبها به حرکت در میآیند. از مزایای حمل و نقل دریایی کوتاه میتوان به سرعت بیشتر جابجایی کالای آن اشاره کرد. در ضمن نرخ کرایه این کشتیها با سایر کشتیها تفاوت دارد.
حمل و نقل دریایی داخلی
همانطور که از اسم آن هم مشخص است، حمل و نقل دریایی داخلی به معنای جابجایی کالا با استفاده از آبراههای داخلی کشور است که از دریاچهها، کانالها و همچنین رودخانهها تشکیل میشود. تمامی کشتیهای این نوع حمل و نقل دریایی کوچک هستند و فضای کمتری را شامل میشوند. از مهمترین کالاها و محصولاتی که به وسیله این کشتیها حمل و نقل میشوند میتوان از محصولات شیمیایی، فرآوردههای نفتی و معادن اشاره کرد.
روشهای ارسال کالا در سیستم حمل و نقل دریایی
شاید بتوان روشهای مختلف ارسال کالا از روش حمل و نقل دریایی را هم جزو مزایای این سیستم قرار دارد. این روشهای گوناگون و متفاوت هر کدام از کاربردهای خود برخوردار هستند. انواع آنها عبارتند از:
روش چارترینگ
در این روش برای کالاهایی که بدون بستهبندی و یا بزرگ هستند، کشتیهایی به شکل دربست اجاره یا رزرو در اختیار مشتریان قرار میگیرند. در این روش حمل و نقل بار براساس قرارداد چارتر به ثبت میرسد.
روش ترانشیپ
برخی مواقع ترخیص کالا در یک گمرک ممکن نیست. بهترین راه در این زمان منتقل کردن بار از گرک کنونی به یک گمرک دیگر میباشد. با این روش امکان ترخیص کالا به مجاز شده و مشکلی برای شما پیش نمیآید. در روش ترانشیپ کالاها از یک وسیله جابجایی ورودی به یک وسیله جابجایی خروجی که تحت نظارت مستقیم گمرک باشد، منتقل خواهند شد. مزایای حمل و نقل دریایی کالا به این روش، کاهش هزینه انتقال بارها و همچنین دور زدن یک سری از تحریمهایی میباشد که بر علیه کشور مقصد اعمال شده است.
روش کراس استافینگ
این روش هم درست همانند حمل و نقل کالا به روش ترانسفر شیپ میباشد. در روش کراس استافینگ، کانتینری که حاوی بار است، از یک کشتی به یک کشتی دیگر انتقال داده میشود.
سخن پایانی
در این مطلب وبلاگ شرکت حمل و نقل بینالمللی ستاره آبی دریا با مزایای حمل و نقل دریایی آشنا شدیم. بعلاوه با نکات بسیار زیادی نظیر وضعیت حمل و نقل دریایی در ایران و انواع روش جابجایی کالا با استفاده از روش حمل و نقل دریایی آشنا شدیم. امیدواریم که با توجه به این مطلب به نتایج دلخواه خود برسید.